Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Diplomatický a konzulárny klub z Belgicka ocenil tri slovenské firmy

Na snímke vľavo vedúci komunikácie spoločnosti Aeromobil Štefan Vadocz a vpravo prezident Medzinárodného diplomatického a konzulárneho klubu (CIDIC) Ernest de Laminne de Bex počas udeľovania cien CIDIC spoločnostiam zameraným na inovácie. V Bratislave 12. októbra 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Klub vybral tieto firmy na základe návrhov ministerstva hospodárstva, SARIO, Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory a Klubu 500.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Prostredníctvom ekonomickej diplomacie napomôcť realizácii jedinečných nápadov, myšlienok a investičných zámerov je ambíciou Medzinárodného diplomatického a konzulárneho klubu (CIDIC) so sídlom v Belgicku. Ten sa počas svojej prebiehajúcej dvojdňovej návštevy Slovenska rozhodol v Bratislave oceniť tri slovenské spoločnosti zamerané na inovácie – AeroMobil, Neulogy a Rokosan.

"Tieto spoločnosti vyvinuli úsilie, aby sa stali inovatívnymi, aby našli iné riešenia existujúcich problémov. Urobili niečo lepšie ako iné firmy, sú inovatívne, hľadajú nové možnosti modernizovať produkt, aby dosiahli lepší výsledok. Preto týchto ľudí oceňujeme," zdôvodnil pre TASR predseda riadiaceho výboru CIDIC Frederic de Pryck.

Klub vybral tieto tri spoločnosti na základe návrhov Ministerstva hospodárstva (MH) SR, Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a Klubu 500.

"Myslím si, že oceniť inovatívne firmy na Slovensku má význam, lebo to je práve ten druh podnikania, kam my pozeráme do budúcnosti a ktorý chceme podporovať," zdôraznil generálny riaditeľ Sekcie priemyselného rozvoja a investícií MH SR Dušan Jurík.

Spoločnosť AeroMobil dostala ocenenie za svoje lietajúce auto. "Sme potešení ocenením klubu CIDIC, ktorý sa venuje rozvoju ekonomickej a akademickej diplomacie. AeroMobil ho získal ako jeden z príkladov inovatívnych technológií zo Slovenska, ktorý reprezentuje kreativitu, invenciu a zároveň je projektom, ktorý priťahuje medzinárodnú pozornosť a prepája inžinierov v Európskej únii," konštatoval Štefan Vadocz, ktorý je vo firme zodpovedný za komunikáciu.

Ďalšia ocenená spoločnosť Neulogy sa špecializuje na komplexné riešenia a služby pre výskumno-vývojové inštitúcie, ako aj komercionalizáciu výskumu a rozvoj mladých technologických firiem. Budúci rok oslávi 10. výročie činnosti a cenu považuje za poctu. "Ocenenie vnímame ako snahu zvýrazniť témy a priority, na ktorých Neulogy už desiaty rok pracuje – zvýšenie podielu vedy a výskumu v ekonomike, popularizáciu vedy u mladých a napomáhanie rastu inovatívnych firiem," povedal jej generálny riaditeľ Peter Kolesár.

Výroba organických, organominerálnych a aminokyselinových hnojív priniesla ocenenie spoločnosti Rokosan. Od ostatných výrobcov sa odlišuje tým, že spracováva biologické odpady – perie. "Sme veľmi radi, že sme boli navrhnutí a s radosťou sme to prijali. Odbor, v ktorom pracujeme, je neprebádaný priestor. Máme veľa nových produktov, ktoré sú vo vývoji," uviedol jeden zo spoločníkov firmy Róbert Vysoký.

Cieľom dvojdňovej návštevy zástupcov klubu CIDIC je bližšie spoznať Slovensko z pohľadu možností spolupráce v oblasti ekonomiky, obchodu a investícií. Klub každoročne organizuje dve misie, vždy do krajiny predsedajúcej v Rade EÚ a účastníci misie sú zo štátov predchádzajúcich predsedníctiev.

Na snímke zľava majiteľ spoločnosti Rokosan Štefan Szöke, manažér spoločnosti Rokosan Adam Szöke, konateľ spoločnosti Rokosan Jaroslav Kocák a majiteľ spoločnosti Rokosan Róbert Vysoký počas udeľovania cien Medzinárodného diplomatického a konzulárneho klubu (CIDIC) spoločnostiam zameraným na inovácie v Bratislave 12. októbra 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica


Podnikatelia z Belgicka radia Slovákom, ako zakladať malé a stredné podniky

Slovenská ekonomika je príliš závislá od veľkých nadnárodných spoločností pôsobiacich najmä v automobilovom priemysle. Pomôcť študentom a začínajúcim podnikateľom s inovatívnymi nápadmi a založením firmy majú aj belgickí, holandskí a luxemburskí podnikatelia, ktorí prišli na Slovensko v rámci dvojdňovej misie Medzinárodného diplomatického a konzulárneho klubu (CIDIC) so sídlom v Belgicku.

Slovenský rezort hospodárstva požiadal európsky diplomatický klub o účasť podnikateľov, ktorí budú vedieť záujemcom poradiť pri zakladaní malých a stredných podnikov. Predseda riadiaceho výboru CIDIC Frederic de Pryck nevidí problém v peniazoch, pretože SR dostala na investovanie do nových firiem financie od Európskej únie.

„Problémom sú nápady, nie je tu dostatok nových myšlienok. Minister hospodárstva preto trval na tom, aby sme sem prišli s nápadmi, s podnikateľmi, ktorí môžu pomôcť vašim mladým podnikateľom na Slovensku založiť firmu, rozvíjať ju, exportovať do zahraničia. Je tu dosť mladých ľudí, ale potrebujú pomoc pri zakladaní firiem. Inovácia tu trochu chýba,“ povedal pre TASR.

Na snímke prezident CIDIC Ernest de Laminne de Bex počas podnikateľského seminára s názvom CIDIC dni na Slovensku, ktorý sa konal v budove Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v Bratislave 12. októbra 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica


V dnešný prvý deň návštevy zorganizovala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) pre účastníkov delegácie v Bratislave podnikateľský seminár a vzájomné stretnutia podnikateľov s cieľom nadviazať kontakty v ekonomickej oblasti. Vo štvrtok (13.10.) ich čaká program na akademickej pôde a stretnutia so študentmi. De Pryck poukázal na to, že nadnárodné automobilky síce zabezpečujú zamestnanosť, no ponúkajú nízke mzdy.

„To nie je veľmi motivujúce pre študentov, ktorí vychádzajú z univerzít. Prečo by študovali päť rokov, aby sa stali inžiniermi a išli robiť za 700 eur? To nie je pre nich prijateľné. Časť absolventov preto ide po skončení školy do zahraničia, do Nemecka či do USA. Pre Slovensko je to strata,“ upozornil.

Ministerstvo hospodárstva predstavilo potenciálnym investorom podmienky získania štátnej pomoci na Slovensku. „Vysvetlil som im, že hlavne máme záujem o investovanie v najmenej rozvinutých okresoch, to sú stred a východ Slovenska. Aby belgickí investori videli, že zo strany vlády je záujem o investorov, že podpora je reálna,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie priemyselného rozvoja a investícií Dušan Jurík.

Návšteva belgických biznismenov je podľa šéfky Sekcie hospodárskej spolupráce Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brockovej otvorením dverí k dialógu o tom, v ktorých sektoroch sa dá spolupráca posunúť ďalej. „Pre nás je to určite automobilový priemysel a všetko, čo s ním súvisí, od inovácií až po samotnú výrobu áut. Potom je to elektrotechnický priemysel. Veľký potenciál je pre výmenu informácií práve v oblastiach, ako sú inovácie, rozvoj technológií, výskum a vývoj všeobecne,“ opísala.

Cieľom dvojdňovej návštevy zástupcov klubu CIDIC je bližšie spoznať Slovensko z pohľadu možností spolupráce v oblasti ekonomiky, obchodu a investícií. Klub každoročne organizuje dve misie, vždy do predsedníckej krajiny EÚ a účastníci misie sú zo štátov predchádzajúcich predsedníctiev.