Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovensko finišuje v rokovaniach s automobilkou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Uviedol to minister hospodárstva Vazil Hudák (nominant Smeru-SD) po dnešnom mimoriadnom zasadnutí vlády SR. Rokovania s investorom sú podľa neho veľmi horúce a dostávajú sa do finálnej fázy.

Bratislava 21. júla (TASR) – Slovensko je ochotné poskytnúť strategickému investorovi z oblasti automobilového priemyslu najvyššiu mieru štátnej pomoci. Uviedol to minister hospodárstva Vazil Hudák (nominant Smeru-SD) po dnešnom mimoriadnom zasadnutí vlády SR. Rokovania s investorom sú podľa neho veľmi horúce a dostávajú sa do finálnej fázy. Vláda dnes preto zadefinovala konkrétny priestor pre investíciu v okolí Nitry a štátneho tajomníka rezortu výstavby Viktora Stromčeka poverila funkciou splnomocnenca.

„Pre nás je to strategická investícia, takže aj po dohode s ministrom financií sme ochotní ísť na maximálnu možnú mieru štátnej pomoci,“ povedal Hudák s tým, že jej úroveň závisí od viacerých špecifík investície. „Ale hovoríme niekde do 8 až 9 % celkového rozsahu investície,“ dodal.

Strategickým investorom by mala byť podľa medializovaných informácií automobilka Land Rover, o ktorú súperí Slovensko s Poľskom, minister to však potvrdiť odmietol. Aktuálne štádium rokovaní prirovnal k dnešným horúcim letným dňom, rozhodnúť by sa malo do konca septembra. „Sme vo finálnej fáze, kde sa rozhoduje medzi Slovenskom a jednou, maximálne dvoma ďalšími lokalitami. Takže sme niekde pred hranicou finišu, preto aj niektoré opatrenia, ako napríklad na dnešnej mimoriadnej vláde,“ informoval Hudák.

Parlament schválil koncom júna v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií. Právnu normu predložilo ministerstvo hospodárstva s cieľom urýchliť procesy a konania v prospech významných investorov. Dnes vláda zadefinovala konkrétne parcely priemyselného parku pri Nitre a ich vlastníkov.

Prípravu a realizáciu strategických parkov pre významné investície bude mať oddnes na starosti splnomocnenec Stromček, ktorý zároveň zostane vo funkcii štátneho tajomníka. Tvrdí, že bude robiť to, čo robil doteraz, a vláda dnes rozhodla len o inštitucionalizácii toho, čo už na ministerstve funguje.

„Našou snahou je získať každú jednu potenciálnu investíciu, ktorá by mohla prísť na Slovensko, a úplne prirodzene každého investora zaujíma infraštruktúra, ktorá je spojená s výstavbou či už existujúcich parkov, alebo keď vznikajú na zelenej lúke,“ konštatoval Stromček. Ako priblížil, riešiť bude požiadavky týkajúce sa cestnej či železničnej infraštruktúry, stavebné povolenia, ako aj zmeny územných plánov.

„Vlada sa neustále uchádza o významných zahraničných investorov, pretože je to pre slovenskú ekonomiku, zamestnanosť a celkový rast Slovenska mimoriadne dôležité. A pripravujeme rôzne mechanizmy, ktorými chceme slovenské prostredie ešte viac zatraktívniť,“ uviedol po rokovaní vlády premiér Robert Fico. Nitru označil za región, ktorý je pripravený prijať významných zahraničných investorov. „Chceme tým dať najavo všetkým, ktorí by mali záujem, že táto pripravenosť je na maximálnej možnej úrovni,“ zdôraznil.