Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SR má mať v roku 2013 najvyššie zaťaženie bánk v EÚ, vyplýva z analýzy

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Analytik Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia analyzoval bankové sektory v rámci EÚ. Obdobu bankového odvodu, respektíve bankovej dane k dnešnému dňu zaviedlo 13 krajín Únie.

Bratislava 29. júna (TASR) - Slovensko bude mať v roku 2013 po pripravovaných zmenách jednoznačne najvyššie zaťaženie bankového sektora v rámci EÚ, 22-krát vyššie ako v Nemecku, 29-krát vyššie ako vo Francúzsku a 6-krát vyššie ako priemer EÚ. Vyplýva to z analýzy analytika Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Marcela Lazniu.

Efektívna daňová sadzba bánk bude výrazne vyššia ako v prípade regulovaných subjektov. Hlavným negatívom slovenského bankového odvodu je rastúce riziko obmedzovania úverovania pre niektoré skupiny klientov a zhoršenie konkurenčného prostredia.

Banky a pobočky zahraničných bánk pôsobiacich na Slovenku musia od januára 2012 odvádzať špeciálne príspevky (bankový odvod) na účet finančných aktív. Zámer rezortu financií SR pri zavádzaní bankových odvodov bol vytvoriť účelový "fond", z ktorého prostriedky by boli použité na riešenie problémových situácii v bankovom sektore. Táto snaha vychádzala z návrhu Európskej komisie (EK) z januára 2011 o tzv. krízovom riadení bánk.

Vláda SR po 5 mesiacoch účinnosti nového zákona schválila v rámci konsolidačného balíka rozšírenie základu odvodu, vďaka čomu príjem z odvodu ročne dosiahne úroveň 200 miliónov eur ročne. Navyše v roku 2012 banky odvedú špeciálny príspevok vo výške 50 miliónov eur.

Obdobu bankového odvodu, respektíve bankovej dane k dnešnému dňu zaviedlo 13 krajín EÚ. Väčšinou ide o štáty západnej Európy, kde sa vlády od roku 2009 priamo aj nepriamo podieľali na záchrane bankového sektora. Z krajín strednej a východnej Európy je banková daň zavedená okrem Slovenska, len v Maďarsku, Lotyšsku a Slovinsku.