Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SR musí vrátiť Bruselu päť miliónov, Čaplovič chystá trestné oznámenia

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom vrátenia peňazí sú zlé verejné obstarávania na projekty v rámci Operačného programu Vzdelávanie.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Slovensko musí vrátiť Európskej únii päť miliónov eur. Dôvodom sú zlé verejné obstarávania na projekty v rámci Operačného programu (OP) Vzdelávanie. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) chystá v tejto súvislosti trestné oznámenia na ľudí, ktorí chybné obstarávania odobrili.

Pochybenia odhalil audit, ktorý preveroval zmluvy prijaté v rokoch 2008-2010, teda v čase, keď rezortu šéfoval Ján Mikolaj (SNS). Peniaze z eurofondov sa použili predovšetkým na zabezpečovanie rôznej techniky, počítačov v školách. "Učebníc sa to netýka, týka sa to predovšetkým vybavenia škôl technickými, didaktickými prostriedkami, výpočtovou technikou atď.," spresnil minister.

Dodal, že projekty boli realizované, školy majú spomínané vybavenie, problém je v tom, že celý proces bol zlý. "A na základe toho Európska komisia (EK) konštatovala, že tie peniaze musíme vrátiť. Na to má EK plné právo," vysvetlil Čaplovič. Poznamenal, že EK pochybenia zvyčajne odhaľuje po štyroch či piatich rokoch.

Čaplovič chce, aby zodpovední za pochybenia, ktoré stoja Slovensko milióny, pykali. "Musí za to niesť zodpovednosť človek, ktorý odsúhlasil, respektíve listom alebo inou formou potvrdil, že všetko je v poriadku a všetko bude čisté a nebudú žiadne problémy," povedal dnes Čaplovič.

Spochybnené boli podľa neho verejné obstarávania najmä v prípade Štátneho pedagogického ústavu a Ústavu informácií a prognóz školstva. "Tam musí niesť niekto zodpovednosť," zdôraznil minister, ktorý ešte nechce hovoriť o menách. Avizoval tiež rôzne personálne výmeny. "Musím povymetať ten Augiášov chliev a vymeniť ľudí, ktorých mi tu zanechali moji predchodcovia a povymieňať ľudí, ktorí boli päť-šesť rokov prepojení na rôzne skupiny," povedal Čaplovič.

V čase chybných obstarávaní bola štátnou tajomníčkou na ministerstve školstva poslankyňa Smeru-SD Bibiána Obrimčáková, ktorá podľa vlastných slov nenesie v tejto veci zodpovednosť. "Mali sme rozdelené kompetencie. Ja som bola štátna tajomníčka pre regionálne školstvo, takže kompetencie, ktoré sa týkali štrukturálnych fondov, boli kompetenciami pána ministra a jeho ľudí," vysvetlila.

Exminister školstva Mikolaj tvrdí, že chybné verejné obstarávania kontroloval Úrad pre verejné obstarávanie. Ak sú v nich teda pochybenia, je podľa neho na mieste otázka, ako dobre boli procesy kontrolované. Poukázal tiež na to, že kontrola bola štvorstupňová. Na starosti ju mal aj Monitorovací výbor pre vedomostnú ekonomiku. "Predsedom výboru bol v tom čase pán Čaplovič, mal v rukách všetky kontrolné mechanizmy a správy," uzavrel Mikolaj.