Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Slovensko sa pri reverznom toku plynu dostáva medzi mlynské kamene

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa analytika portálu energieprevas.sk Jozefa Badidu donedávna dohode o reverznom toku plynu na Ukrajinu bránila najmä nejasná pozícia ukrajinskej strany.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Reverzný tok plynu vo všeobecnosti znamená ďalšie obchodné možnosti jednak pre obchodníkov s plynom, ako aj pre jeho prepravcu.

"Samozrejme, slovenský prepravca na ňom získa len vtedy, ak sa bude reverzný tok reálne využívať. Na druhej strane sa týmto krokom cíti monopolný dodávateľ ohrozený, keďže Ukrajina získava ďalšie možnosti na nákup a dovoz plynu," uviedol pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Donedávna dohode o reverznom toku plynu na Ukrajinu podľa neho bránila predovšetkým nejasná pozícia ukrajinskej strany, ktorá si nebola istá, či reverzný tok naozaj potrebuje. Posledné týždne už Ukrajina nástojčivo žiada realizáciu tohto projektu formou nového fyzického prepojenia.

"Ozvala sa však aj Moskva, ktorá akúkoľvek formu reverzu, z pochopiteľných príčin, nateraz odmieta. Tým sa Slovensko dostáva medzi dva mlynské kamene. Prizvanie ruskej strany do rozhovorov je diplomatickým krokom, keďže rokovania sú vždy lepším riešením ako jednostranné akty. V súčasnosti to ale vyzerá tak, že Rusi a Ukrajinci v otázkach reverzného toku majú zásadne protichodné postoje," zdôraznil Badida.

Poznamenal, že pokiaľ ide o Slovensko, to by reverzným tokom získalo, ak by Ukrajinci plyn cez naše územie odoberali a Rusi aj naďalej, za nezmenených podmienok, posielali plyn na Západ. "Nedá sa však vylúčiť ani opačný, pre Slovensko veľmi nevyhovujúci scenár," upozornil.

"Podobná situácia tu už bola v rokoch 2006 a 2009 a nedá sa vylúčiť ani dnes. Problémy pociťujeme každý deň, keďže už len hrozba prerušenia dodávok bráni prirodzenému poklesu cien plynu v Európe, ktorého významné objemy sme si v miernej zime našetrili," dodal Badida na otázku, či môžu rozpory medzi Ruskom a Ukrajinou a prípadné obmedzenia dodávok pre Ukrajinu ohroziť aj dodávky plynu do Európy.