Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

SR v budúcom roku plánuje investovať takmer šesť miliárd eur

Foto:

Rezorty tiež budú dopracovávať analyticky podložené dlhodobé investičné plány, ktoré sú kľúčovým vstupom pre zostavovanie rozpočtu a prípravu nových investícií.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Slovenská republika plánuje v roku 2022 investovať takmer šesť miliárd eur vrátane zdrojov z plánu obnovy. Oproti priemeru rokov 2018 až 2021 sa tak investičná obálka v budúcom roku zväčší o zhruba dve miliardy eur, teda o takmer 1,5-násobok. Vyplýva to z rozpočtu verejnej správy na roky 2022 až 2024, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

Plánované kapitálové výdavky centrálnej vlády v roku 2022 predstavujú zhruba 3,89 miliardy eur.

Najväčšie investičné projekty sú plánované v oblasti dopravy a obrany. "Pred realizáciou projektov nad 40 miliónov eur je potrebné spracovať a zverejniť štúdiu uskutočniteľnosti a ekonomické hodnotenie. Štúdia má najmä posúdiť vhodnú alternatívu dosiahnutia cieľa a znížiť riziká počas samotnej realizácie," poznamenalo Ministerstvo financií (MF) SR v materiáli.

V prvom rozpočte z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) tiež rezort upozornil, že od vlaňajška sa zaviedol tzv. nulový štartovací rozpočet založený na investičných plánoch jednotlivých kapitol, ktoré zvyšujú transparentnosť a predvídateľnosť investičného procesu. "Financované budú iba pripravené a návratné projekty v súlade s priorizovanými investičnými plánmi. Minimalizujú sa tak situácie, keď nepripravené projekty dlhodobo blokovali veľký balík peňazí na úkor pripravených a lepších investícií," argumentoval rezort.

Rezorty tiež budú dopracovávať analyticky podložené dlhodobé investičné plány, ktoré sú kľúčovým vstupom pre zostavovanie rozpočtu a prípravu nových investícií. "Investície prinesú očakávané výsledky, len ak budú prostriedky systematicky alokované na najlepšie projekty," poznamenal rezort.

Ministerstvo v materiáli tiež vyzdvihlo, že lepší proces plánovania, prípravy a rozpočtovania investícií zvýši spoločenskú návratnosť realizovaných projektov. Dodalo, že ekonomická hodnota väčšiny investičných projektov, ktoré doteraz MF hodnotilo, len tesne prekročila náklady. Pomer prínosov a nákladov projektu dosahuje na Slovensku v priemere hodnoty do 1,5, kým napríklad vo Veľkej Británii sa za minimálny štandard považuje pomer väčší ako dva. Na Slovensku túto úroveň dosiahlo len približne 30 % investičných projektov hodnotených MF SR.