Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Srbská centrálna banka zvýšila hlavný úrok o 25 bázických bodov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medziročná miera inflácie dosiahla v apríli 15,1 % v súlade s očakávaniami.

Belehrad 9. júna (TASR) - Srbská centrálna banka zvýšila koncom tohto týždňa hlavnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov. Prekvapila tak trhy, ktoré počítali s ponechaním kľúčovej sadzby na nezmenenej úrovni, keďže vychádzali zo spomalenia miery inflácie. Informoval o tom server tradingeconomics.

Národná banka Srbska zvýšila koncom týždňa hlavnú úrokovú sadzbu zo 6 % na 6,25 %. Analytikov tak zaskočila druhýkrát po sebe. V máji centrálna banka nečakane ponechala hlavnú úrokovú sadzbu nezmenenú, pričom trhy očakávali vtedy jej rast na 6,25 %.

Na ostatnom zasadnutí uviedla, že je potrebné mierne sprísnenie menovej politiky napriek spomaleniu miery inflácie, keďže inflácia je naďalej vysoká a výrazne nad inflačným cieľom banky. Od apríla minulého roka tak centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu už o 500 bázických bodov.

Medziročná miera inflácie dosiahla v apríli 15,1 % v súlade s očakávaniami. Zmiernila sa tak oproti marcovému maximu, ktorý predstavovala hodnota 16,2 %. Podľa ekonómov by sa tempo rastu spotrebiteľských cien malo ďalej spomaľovať a inflačný cieľ na úrovni približne 3 % by mohlo Srbsko dosiahnuť v polovici budúceho roka.