Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Srí Lanka si otvorila cestu k pomoci od MMF

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Juhoázijská krajina čelí najhoršej finančnej kríze od získania nezávislosti od Británie v roku 1948.

Washington 7. marca (TASR) - Srí Lanka už získala finančné záruky od všetkých hlavných bilaterálnych veriteľov vrátane Číny, čím si otvorila cestu k finančnej pomoci od Medzinárodného menového fondu (MMF). TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

MMF uviedol, že jeho správna rada sa stretne 20. marca, aby preskúmala predbežnú dohodu na úrovni zamestnancov, ktorá bola podpísaná vlani v septembri, o finančnej pomoci vo výške 2,9 miliardy USD (2,72 miliardy eur) v priebehu štyroch rokov.

Juhoázijská krajina čelí najhoršej finančnej kríze od získania nezávislosti od Británie v roku 1948.

Zdroj oboznámený s touto záležitosťou uviedol, že Čína v pondelok (6. 3.) súhlasila s tým, že podporí reštrukturalizáciu dlhu Srí Lanky, čo otvára krajine cestu k pomoci od MMF.

Oznámenie prichádza niekoľko dní po tom, ako MMF ocenil prekvapivé rozhodnutie Srí Lanky z 3. marca, zvýšiť úrokové sadzby a prejsť k výmennému kurzu, ktorý určí trh, ako dôkaz jej záväzku znížiť infláciu a uzákoniť reformy.

Srí Lanka zápasí s nedostatkom potravín, paliva a liekov. Ostrovný štát čaká už viac ako 180 dní na schválenie pôžičky od MMF. Dôvodom sú najmä obavy fondu o kvalitu počiatočných finančných záruk, ktoré ponúka Čína a iní bilaterálni veritelia, a tiež potreba uskutočniť bolestivé reformy.

Guvernér srílanskej centrálnej banky P. Nandalal Weerasinghe minulý týždeň povedal, že krajina splnila svoje podmienky zvýšením sadzieb a dúfa, že pomoc MMF bude schválená tento mesiac.

Podľa MMF schválenie novej pôžičky pre Srí Lanku správnou radou by pomohlo urýchliť financovanie od iných veriteľov vrátane Svetovej banky a Ázijskej rozvojovej banky.

"Toto opatrenie podporí program ambicióznych reforiem, do ktorých sa už úrady pustili a ktoré pomôžu Srí Lanke dostať sa zo súčasnej krízy a nastaviť ju na trajektóriu silného a inkluzívneho rastu," vyhlásil fond.