Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SŠHR dokáže zabezpečiť potravinovú a energetickú bezpečnosť štátu

Na snímke zľava predseda Štátnych hmotných rezerv SR Ján Rudolf a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič počas tlačovej konferencie na tému Nový komunikáčný informačný systém, Ako sa zmenilo manažovanie štátnych hmotných rezerv za posledné roky? V Bratislave 8. júna 2023. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minulý rok správe rezerv schválili finančné prostriedky vo výške 20 miliónov eur, ktoré môže využiť do konca tohto roka.

Bratislava 8. júna (TASR) - Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR investovala do svojej modernizácie a sprevádzkovala nový komunikačný informačný systém, pomocou ktorého dokáže štát sledovať stavy vybraných zásob a v krízovej situácii ponúknuť prehľad položiek, ktoré má SŠHR aktuálne k dispozícii. Aktuálne má nakúpené jadrové palivo, ropné produkty a základné potraviny, ktoré majú zabezpečiť energetickú a potravinovú bezpečnosť krajiny, informoval vo štvrtok predseda SŠHR Ján Rudolf.

"Vláda Slovenskej republiky v minulosti schválila viac ako 20 miliónov eur pre Správu štátnych hmotných rezerv. Z tohto objemu sme nakúpili jadrové palivo, čím sme zabezpečili energetickú bezpečnosť štátu. Taktiež potraviny, pšenicu, ryžu, ale aj ďalšie položky pohotovostných zásob, ako sú matrace, deky, karimatky, proste všetko to, čo je potrebné pre prípadné krízové situácie," uviedol Rudolf.

Minulý rok správe rezerv schválili finančné prostriedky vo výške 20 miliónov eur, ktoré môže využiť do konca tohto roka. "Pridelené finančné prostriedky tak využívame aj na zabezpečenie energetickej a potravinovej bezpečnosti Slovenska a jej občanov počas mimoriadnych udalostí. V minulom roku sme za osem miliónov eur nakúpili jadrové palivo, ktoré pokryje naše potreby na dlhšie obdobie. Ďalšie tri milióny sme zase použili na nákup pšenice," dodal Rudolf v súvislosti s ich pripravenosťou na krízové situácie.

Predseda Trnavského samosprávneho kraja a Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič zablahoželal SŠHR k 30. výročiu svojho fungovania. "Ja som veľmi rád, že po skúsenostiach, aké sme mali pred tromi rokmi, kde štátne hmotné rezervy neboli pripravené na COVID-19, môžeme dnes hovoriť, že štátne hmotné rezervy po trojročnom vedení pána Rudolfa sú pripravené," uviedol Viskupič.



SŠHR okrem toho pripravila aj nový zákon o štátnych hmotných rezervách, ktorý má zjednodušiť proces ich tvorby a hospodárenia s nimi. "Výsledkom má byť okrem zrýchlenia procesov aj zvýšenie úrovne bezpečnosti Slovenskej republiky, ktorá musí byť zabezpečovaná koordinovane, efektívne, transparentne a včas. Preto úrad zaviedol taktiež systém manažérstva kvality a zvýšil úroveň manažérskych a hospodárskych kompetencií, analytickej činnosti, efektívnej evidencie a metodologických postupov pre optimalizáciu štátnych hmotných rezerv, ako aj technologicko-materiálneho zabezpečenia," uviedla.