Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

SŠHR posilňuje energetickú bezpečnosť SR nákupom jadrového paliva

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Ján Rudolf (vpravo) a predseda Predstavenstva Slovenských elektrární Branislav Strýček podpísali zmluvu na nákup 47 kusov palivových kaziet v celkovej hodnote takmer osem miliónov eur 14. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - SŠHR

Úroveň zásob jadrového paliva by tak v prípade vážneho narušenia dodávok mala zabezpečiť výrobu elektrickej energie na jeden rok.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Ján Rudolf a predseda Predstavenstva Slovenských elektrární Branislav Strýček v stredu podpísali zmluvu na nákup 47 kusov palivových kaziet v celkovej hodnote takmer osem miliónov eur. Informoval o tom v stredu hlavný štátny radca SŠHR Andrej Sumka.

Doplnil, že SŠHR týmto nákupom zvyšuje už existujúce strategické zásoby čerstvého jadrového paliva štátnych hmotných rezerv prostredníctvom Slovenských elektrární, ktoré sú ochraňovateľom a skladovateľom daných zásob. Nákup podľa ich slov uskutočnili s cieľom zabezpečiť energetické zásoby štátu a zvýšiť jeho energetickú bezpečnosť v krízových časoch. Zároveň tým znižujú energetické hrozby a riziká vyplývajúce z konfliktu na Ukrajine.

Úroveň zásob jadrového paliva by tak v prípade vážneho narušenia dodávok mala zabezpečiť výrobu elektrickej energie na jeden rok. "Som rád, že nám v týchto ťažkých časoch vláda schválila finančné prostriedky a podarilo sa nám zabezpečiť rezervy jadrového paliva, vďaka čomu sme posilnili energetickú bezpečnosť Slovenska minimálne na jeden rok," spresnil predseda SŠHR.

Nákup jadrového paliva schválila vláda SR na návrh SŠHR, ktorý tiež obsahoval návrh na doplnenie pohotovostných zásob základných hygienických potrieb či prostriedkov na oddych. Uviedli, že obstarávať ich budú nasledujúci rok.