Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Stanicu vo Zvolene obnovia, ŽSR budú vyberať zhotoviteľa

ŽST Zvolen osobná stanica. Foto: TASR

Opravovať sa majú napríklad koľajiská a nástupištia, rekonštruovať izolácie podchodov, postaviť výťahy z podchodov k nástupištiam, obnoviť prijímacia budova i minerálny prameň pred vstupom na stanicu.

Zvolen/Sliač 22. novembra (TASR) - V štádiu zabezpečenia verejného obstarávania pre výber zhotoviteľa stavby, je aktuálne plánovaná rekonštrukcia hlavnej železničnej stanice vo Zvolene. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

"Táto stavba je rozsiahla a tvorí ju viacero stavebných objektov," priblížila. Opravovať sa majú napríklad koľajiská a nástupištia, rekonštruovať izolácie podchodov, postaviť výťahy z podchodov k nástupištiam, obnoviť prijímacia budova i minerálny prameň pred vstupom na stanicu. Má sa tiež vybudovať internetové pripojenie, kamerový systém, rozšíriť informačné zariadenie, zrekonštruovať osvetlenie predstaničného priestoru. "K realizácii stavby sa pristúpi ihneď po úspešnom ukončení verejného obstarávania," dodala hovorkyňa.

Čo nevidieť by sa mala obnoviť aj historická železničná stanica v neďalekom Sliači, kde sa pôvodne počítalo s výstavbou úplne novej stanice. "Na výpravnej budove železničnej stanice Sliač kúpele boli v roku 2017 zrealizované nevyhnutné opravy, pričom z dlhodobejšieho hľadiska sa ŽSR začali zaoberať optimalizáciou tejto budovy. Z toho dôvodu bolo najskôr spracované investičné zadanie na architektonicko-stavebný zámer v rozsahu dokumentácie územného rozhodnutia stavby „ŽST Sliač kúpele, výstavba novej prevádzkovej budovy", ktorého zabezpečenie bolo zrušené pre potrebu jeho prepracovania v súlade s požiadavkami mesta Sliač. Aktualizácia investičného zadania je v príprave. Nepôjde ale o vybudovanie novej výpravnej budovy, ale o jej rekonštrukciu," konštatovala Pavliková.

Predmetom investičného zadania bude viacero stavebných objektov, medzi nimi bude nielen rekonštrukcia výpravnej budovy, ale aj spevnených plôch, prístupov, nástupíšť, elektrických zariadení a zariadení oznamovacej techniky, ďalej vybudovanie plynovej, vodovodnej a kanalizačnej prípojky. Výber zhotoviteľa projektovej dokumentácie sa uskutoční v roku 2019.

ŽSR vo svojom investičnom pláne na roky 2017-2019 počítajú s obnovou 25 staníc v celkovom rozpočte 8,6 milióna eur. Niektoré plánované investície sú už zrealizované, iné sú v súčasnosti v realizácii.