Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Starostlivosť o dieťa v detskej skupine bude právne jednoduchšia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Cieľom tohto návrhu nariadenia vlády je voľnejšie nastavenie právnych podmienok na zápis tejto sociálnej služby do registra sociálnych služieb, priblížil rezort práce.

Bratislava 8. júna (TASR) - Starostlivosť o dieťa v detskej skupine bude mať voľnejšie nastavenie právnych podmienok. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.

"Cieľom tohto návrhu nariadenia vlády je, v čase pretrvávajúcej mimoriadnej situácie v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie SR spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny, voľnejšie nastavenie právnych podmienok na zápis tejto sociálnej služby do registra sociálnych služieb. Operatívne sa tak posilnia možnosti zabezpečenia formalizovanej starostlivosti o deti v rámci tejto novej formy služby na podporu zosúlaďovania rodinného života a pracovného života starostlivosťou o dieťa v detskej skupine," priblížil rezort práce.

Dôvodom tohto prístupu sú podľa MPSVR pretrvávajúco nedostatočné kapacity zariadení starostlivosti o deti, poskytujúcich túto starostlivosť v pracovných dňoch v pracovnom čase prehĺbené dôsledkami krízovej situácie.

"Ide o posilnenie podpory zosúlaďovania rodinného života a pracovného života pre všetkých rodičov, ktorí predmetnú sociálnu službu potrebujú, nakoľko sa predkladaným návrhom nariadenia vlády vo svojich dôsledkoch zabezpečuje stimulácia vzniku a dostupnosti tejto sociálnej služby. Takúto formu starostlivosti budú môcť rodičia flexibilne využívať v prípade, ak nebudú dostupné kapacity v zariadeniach, alebo budú preferovať menší kolektív detí s individuálnym prístupom a starostlivosťou o dieťa približujúcou sa svojím rozsahom a spôsobom zabezpečenia bežnému domácemu prostrediu," vysvetlilo ministerstvo práce.

Návrh nariadenia vlády predpokladá aj vznik súvisiacich nových možností pracovného uplatnenia sa pre fyzické osoby, ktoré budú poskytovateľmi služby starostlivosti o dieťa v detskej skupine a zároveň aj osobne poskytovať túto starostlivosť deťom v detskej skupine.