Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Štartuje súťaž Do práce na bicykli, zapojí sa do nej 55 miest

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

"Veľmi nás teší, že záujem o súťaž oproti vlaňajšiemu ročníku narástol, čo sa týka účasti miest, takmer dvojnásobne," priblížil národný cyklokoordinátor z ministerstva dopravy Peter Klučka.

Bratislava 1. mája (TASR) - Druhý celoslovenský ročník súťaže Do práce na bicykli štartuje práve dnes. Zapoja sa doňho obyvatelia 55 slovenských miest tak, že budú v máji jazdiť do práce bicyklom. Svojou aktivitou upozornia podľa ministerstva dopravy na dopravnú záťaž spôsobenú rastúcou automobilovou dopravou, emisie CO2 v ovzduší a urobia niečo aj pre svoje zdravie.

"Veľmi nás teší, že záujem o súťaž oproti vlaňajšiemu ročníku narástol, čo sa týka účasti miest, takmer dvojnásobne," priblížil národný cyklokoordinátor z ministerstva dopravy Peter Klučka. Kým v minulom roku sa podľa jeho slov organizovala súťaž v 30 mestách a zapojilo sa do nej vyše 1500 obyvateľov v 474 družstvách, dnes je to 55 miest a vyše 2861 cyklistov v 916 družstvách.

"Tieto čísla potvrdzujú, že cyklistická doprava v mestách sa teší popularite verejnosti a zaslúži si našu pozornosť v rámci riešení dopravy," doplnil Klučka. Vlani súťažiaci najazdili podľa rezortu dopravy spolu takmer 200.000 kilometrov. Tým znížili počet CO2 v ovzduší slovenských miest takmer o 50.000 kilogramov.

Súťaž potrvá od 1. mája do 31. mája 2015. V tomto termíne budú medzi sebou súťažiť zaregistrované tímy zamestnancov z firiem či inštitúcií, ktoré sídlia v prihlásených mestách. "Vďaka aktivistom zo združení Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica, Turčianska bicyklová skupina z Martina a Prešovská bicyklová skupina Kostitras bola vytvorená webová stránka dopracenabicykli.eu s jednotným spôsobom registrácie miest do súťaže, prihlasovaním sa tímov a jednotlivcov a tiež aj evidencie kilometrov a počtu uskutočnených jázd každým účastníkom súťaže," opísal Klučka.

Každý účastník súťaže tak môže byť podľa ministerstva v dennom kontakte s priebehom súťaže a organizátorom to umožní jednoduchšie vyhodnocovanie súťaže na úrovni miest a tiež aj na celonárodnej úrovni. Okrem toho si budú môcť všetci cyklisti vyrátať, koľko svojou jazdou na bicykli ušetrili emisií CO2.