Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Startup centrum TUKE podporilo dosiaľ 18 inovatívnych projektov

Ilustračné foto Foto: Archív TASR

Hlavnou myšlienkou Startup centra TUKE je naštartovať proces, ktorý podporí ľudí realizovať zaujímavé myšlienky a pomôže ich premeniť do komerčne využiteľného produktu alebo služby.

Košice 9. augusta (TASR) - V Startup centre Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) získalo dosiaľ možnosť absolvovať šesťmesačný predinkubačný pobyt celkovo 18 perspektívnych startupov s veľkým inovačným potenciálom presadiť sa na trhu. Hlavnou myšlienkou Startup centra TUKE je naštartovať proces, ktorý podporí ľudí realizovať zaujímavé myšlienky a pomôže ich premeniť do komerčne využiteľného produktu alebo služby.

"Našou ambíciou je výrazne podporiť inovatívne projekty, a to kvalitnými odbornými poznatkami, a špičkovou výskumnou infraštruktúrou a poradenstvom v oblasti podnikania," vysvetlila pre TASR Katarína Valentová z TUKE. Výhodou košického Startup centra je podľa nej spojenie kvalitnej infraštruktúry s mentorskou podporou. "Mentori majú skúsenosti nielen zo slovenskej akademickej a komerčnej sféry, ale prostredníctvom projektov financovaných z európskych zdrojov a európskeho komerčného prostredia sú schopní naplno rozvinúť potenciál danej myšlienky a pretransformovať výsledky pôsobenia v Startup centre TUKE do hospodárskej praxe," dodala.

Účastníci, ktorých prijmú do Startup centra, získajú zároveň bezodplatne kancelárske priestory pre prácu na projektovom zámere (myšlienke) v období šiestich mesiacov, internetové pripojenie, priestory zasadacej miestnosti, odborné poradenstvo pri realizácii projektového zámeru a pomoc pri využívaní prístrojového vybavenia jednotlivých pracovísk TUKE.

Startup centrum sa už môže chváliť významnými oceneniami a výhrami, ktoré získali podporené startupy doma aj v zahraničí. Startup EFEOS sa stal víťazom prestížnej súťaže startupov – Telekom Innovation Contest 2014. Zabodoval aj v medzinárodnej súťaži, v ktorej bol nominovaný do finálovej dvanástky spomedzi 326 prihlásených nápadov z celého sveta a nadviazal spoluprácu so startup komunitou v oblasti IKT tak na národnej, ako aj medzinárodnej úrovni. Úzko spolupracuje s najvýznamnejšími predstaviteľmi IT sektora na Slovensku v predmetnej oblasti a s potenciálnymi investormi - podnikateľskými anjelmi a inštitúciami.

Startup Vizualizačky.sk sa stal víťazom Študentskej podnikateľskej ceny 2014 a postúpil na celosvetovú súťaž Global Student Entrepreneur Awards 2015 vo Washingtone. Startup CropTech po výhre na StartupAwards.SK 2014 v kategórii Society získal v marci 2015 od Neulogy Ventures seed investíciu vo výške 250.000 eur. "Významným úspechom bolo podpísanie zmluvy o spolupráci s jedným z najvýznamnejších švédskych inkubátorov – LEAD, v rámci ktorej LEAD bude koordinovať metodicky prácu Startup centra a technologického inkubátora v rámci Univerzitného vedeckého parku," uviedla Valentová.

Startup centrum TUKE vzniklo na Technickej univerzite v Košiciach v roku 2014. Jeho činnosť riadi Univerzitné centrum inovácií, transferu technológií a ochrany duševného vlastníctva (UCITT). Cieľom je vytvárať v regióne Košického a Prešovského kraja motivačné prostredie a podmienky, ktoré pomôžu študentom, ale aj všetkým obyvateľom regiónu s inovatívnym potenciálom. Všetci, ktorí majú inovatívny nápad, sa môžu prostredníctvom pravidelných súťaží uchádzať o miesto v Startup centre TUKE. Doposiaľ boli zorganizované tri výberové kolá, do ktorých sa prihlásilo takmer 40 záujemcov.