Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Štát poskytne HBP finančnú pomoc pri uzatváraní vo výške 14,68 mil.eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Uzatváranie ťažobných kapacít a povrchových objektov uskutočňuje spoločnosť kontinuálne od začiatku tohto roka.

Prievidza 14. júna (TASR) - Štát poskytne Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP) v tomto roku dotáciu na uľahčenie zatvorenia uhoľných baní vo výške 14.686.211 eur. Zmluvu na poskytnutie financií uzatvorilo so spoločnosťou Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, príspevok vyplatia zo štátneho rozpočtu. TASR o tom v stredu informovala tlačová hovorkyňa firmy Adriana Siváková.

"Dotácia je určená na pokrytie mimoriadnych nákladov na uzatváranie uhoľných výrobných jednotiek v dobývacom priestore Nováky, konkrétne šiesteho, siedmeho a 11. ťažobného poľa," konkretizovala Siváková. Dotácia sa podľa nej týka aj povrchových objektov centrálneho závodu baňa Handlová a centrálneho závodu baňa Nováky II v katastrálnom území Sebedražia.

Uzatváranie ťažobných kapacít a povrchových objektov uskutočňuje spoločnosť kontinuálne od začiatku tohto roka. Nadväzuje na práce z predchádzajúcich období, ktoré súviseli s ukončením ťažby hnedého uhlia v bani Cigeľ v roku 2017 a v bani Handlová v roku 2021.

"Zamestnancom, ktorí končia pracovný pomer z organizačných dôvodov v priamej súvislosti s vládou vyhláseným útlmovým programom, je vyplácané odstupné, prípadne aj odchodné v zmysle Zákonníka práce a kolektívnej zmluvy," pripomenula Siváková.

Štátnu pomoc na uľahčenie zatvorenia uhoľných baní neschopných konkurencie notifikovala a schválila Európska komisia v novembri 2019 podľa pravidiel štátnej pomoci Európskej únie. Je určená na pokrytie mimoriadnych výdavkov, ktoré nesúvisia s bežnou prevádzkou ťažobnej spoločnosti. "Ide o mimoriadne výdavky na zamestnancov, ktorí prišli alebo prichádzajú o svoje zamestnanie, podpovrchové bezpečnostné práce vyplývajúce zo zatvorenia uhoľných výrobných jednotiek, všetky náležite odôvodnené náklady súvisiace s asanáciou bývalých uhoľných ťažobných lokalít, ako i náklady na rekultiváciu povrchu," dodala Siváková.