Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Štát sa zbavuje menšinových podielov v autobusovej dopravy

Na snímke nové autobusy SAD Prešov, a.s. Prešov 20. novembra 2019. Foto: TASR – Maroš Černý

Podmienky verejnej súťaže na odpredaj podielov SAD sú zverejnené na webovej stránke Ministerstva hospodárstva SR a na stránke spoločnosti: www.mhmanazment.sk.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Štátna spoločnosť MH Manažment, ktorá je nástupcom Fondu národného majetku, vyhlásila vo štvrtok súťaž na odpredaj svojich menšinových podielov v ôsmich spoločnostiach autobusovej dopravy. Štát ponúka prostredníctvom MH Manažmentu podiely vo výške od 30 do 44 % v SAD Prešov, SAD Trenčín, SAD Žilina, SAD Banská Bystrica, SAD Lučenec, SAD Zvolen, Slovak Lines, a eurobus. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa MH Manažment Andrea Devánová.

Možnosti štátu ovplyvňovať strategické a prevádzkové rozhodnutia týchto spoločností sú podľa MH Manažmentu limitované. "Rozhodnutie o odpredaji je v súlade so schválenou stratégiou MH Manažmentu odobrenou Ministerstvom hospodárstva SR a nadväzuje na úspešný odpredaj SAD Humenné, Prievidza a Dunajská Streda v minulom roku," uviedla Devánová.

Predaj bude prebiehať formou dvojkolovej verejnej súťaže, kombináciou ponukového konania a následnej elektronickej aukcie. Jediným hodnotiacim kritériom bude najvyššia ponúknutá cena za prevádzaný podiel. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vymenovalo hodnotiacu komisiu, zloženú zo zástupcov viacerých rezortov, mimovládnych organizácií a odbornej verejnosti. Úlohou hodnotiacej komisie je posúdenie nastavenia verejnej súťaže, jej priebehu, ako aj posúdenie a vyhodnotenie predložených ponúk.

Podmienky verejnej súťaže na odpredaj podielov SAD sú zverejnené na webovej stránke Ministerstva hospodárstva SR a na stránke spoločnosti: www.mhmanazment.sk.