Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Štát už vykupuje pozemky na strategický priemyselný park Valaliky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Štátny priemyselný park ponúkne 381 hektárov rovinatých pozemkov vhodných na zakladanie priemyselných budov a plne vybavených všetkými inžinierskymi sieťami a infraštruktúrou.

Valaliky 29. marca (TASR) – Štát začal vykupovať pozemky na priemyselný park Valaliky pri Košiciach, kam chce ministerstvo hospodárstva získať veľkého investora. Na financovanie významnej investície "Strategické územie Valaliky" vláda vyčlenila 85,3 milióna eur, z toho zhruba 70 miliónov je určených na výkup pozemkov.

V centrálnom registri zmlúv je už zverejnených viac ako 200 zmlúv o výkupe pozemkov s ornou pôdou za cenu 14,13 eura za štvorcový meter. Výkup realizuje firma Valaliky Industrial Park, ktorá má projekt na starosti. Jej jediným spoločníkom a vlastníkom je Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

Štátny priemyselný park ponúkne 381 hektárov rovinatých pozemkov vhodných na zakladanie priemyselných budov a plne vybavených všetkými inžinierskymi sieťami a infraštruktúrou. Areál bude možné rozšíriť o ďalších 177 hektárov.

Vykupovaná výmera v prvej fáze projektu je 312 hektárov. Počet vlastníkov pozemkov je 666. "Každý majiteľ dostane ponúknutú cenu určenú znaleckým posudkom, buď rýchlo po uzatvorení zmluvy alebo až o rok po vyvlastnení v prípade, ak nebude na ponuku reagovať alebo ju odmietne," informovala spoločnosť Valaliky Industrial Park.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) koncom minulého roka uviedol, že intenzívne pracuje na získaní investora, ktorý by mohol v tomto priemyselnom parku zamestnať až 5000 ľudí, názov firmy však neuviedol.