Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Štát zvýši pohotovostné zásoby výrobkov pre krízové situácie

Na archívnej snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO), premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Optimalizácia pohotovostných zásob má pomôcť promptne a efektívne reagovať na riešenie krízových situácií a mimoriadnych udalostí na území SR.

Bratislava 21. júla (TASR) – Pohotovostné zásoby niektorých výrobkov pre riešenie mimoriadnych udalostí či krízových situácií na Slovensku sa zvýšia. Týka sa to napríklad počtu jednorazových ochranných oblekov, ochranných štítov, mobilných kontajnerov na núdzové ubytovanie, uterákov či dezinfekčných prostriedkov. Vyplýva to z materiálu Návrh tvorby pohotovostných zásob na roky 2021 – 2022 z dielne Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR), ktorý v stredu schválila vláda.

„Realizáciou materiálu, tvorbou zadefinovaných pohotovostných zásob (PZ), sa posilní materiálová základňa PZ pre riešenie mimoriadnych udalostí, krízových situácií,“ uviedla v schválenom materiáli SŠHR. Tvorba PZ bude prebiehať v závislosti od disponibilných zdrojov rozpočtovej kapitoly SŠHR na roky 2021 – 2022. Optimalizácia pohotovostných zásob má pomôcť SŠHR promptne a efektívne reagovať na riešenie krízových situácií a mimoriadnych udalostí na území SR.

Okrem zvýšenia počtu ochranných oblekov či mobilných obytných kontajnerov plánuje SŠHR zdvojnásobiť na 20.000 kusov napríklad počty karimatiek, spacích vakov či prikrývok. Hmotné rezervy plánujú aj nákup 30.000 kusov pohotovostných potravinových balíčkov. Znížiť sa má, naopak, množstvo respirátorov FFP2 na milión kusov zo súčasných 1,3 milióna kusov.