Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Štatistický úrad: Hrubý domáci produkt sa vlani zvýšil o 1,7 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Najvýznamnejší pozitívny vplyv na vývoj ekonomiky mal rast odvetví zastrešujúcich obchod, dopravu so skladovaním, ako aj ubytovacie a stravovacie služby o 7,5 %.

Bratislava 7. marca (TASR) – Hrubý domáci produkt Slovenska v roku 2022 vzrástol v stálych cenách (sezónne neupravený) o 1,7 % a dosiahol nominálny objem 107,7 miliardy eur. Výkon ekonomiky bol súčasne o 1,2 % vyšší ako tesne pred pandémiou v porovnaní s rokom rokom 2019. V utorok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkovo z desiatich skupín odvetví malo osem medziročne vyšší výkon. Najvýznamnejší pozitívny vplyv na vývoj ekonomiky mal rast odvetví zastrešujúcich obchod, dopravu so skladovaním, ako aj ubytovacie a stravovacie služby o 7,5 %, a tiež nárast vo verejnej správe, obrane a sociálnom zabezpečení; vzdelávaní; zdravotníctve a sociálnej pomoci o 1,8 %. Pozitívny výsledok ekonomiky podporil aj rast o 1,1 % v oblasti nehnuteľností. Výkon ekonomiky však tlmil medziročný pokles priemyslu o 1,2 %.

Celkovú výkonnosť ekonomiky podporil najmä rast domáceho dopytu o 3,6 % ovplyvnený zvýšením konečnej spotreby domácností o 5,2 % a rastom investícií o 6,5 %. Medziročne nižšie boli výdavky vo verejnej správe o 3,2 %. Export na celoročnej úrovni vzrástol o 1 %, dovoz o 3 %.

Slovenská ekonomika však v poslednom štvrťroku napredovala najpomalšie. HDP vo 4. štvrťroku 2022 medziročne vzrástol o 1,1 % (v stálych cenách, sezónne neupravený). Slovenská ekonomika si udržala rast, ale tempo jej rastu bolo najnižšie za posledných sedem štvrťrokov. Objem HDP v bežných cenách bol medziročne vyšší o 9,3 % a dosiahol 28,3 miliardy eur. Po sezónnej úprave bol HDP medzikvartálne reálne vyšší o 0,3 %.