Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Štatistický úrad: Miera nezamestnanosti v 1. štvrťroku klesla na 6,4 %

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Počet ľudí bez práce podľa výberového zisťovania pracovných síl dosiahol 174.900 osôb, pričom klesal vo všetkých krajoch. Naďalej však rástol počet dlhodobo nezamestnaných.

Bratislava 6. júna (TASR) - Miera nezamestnanosti v 1. štvrťroku oproti rovnakému obdobiu minulého roka klesla o 0,7 percentuálneho bodu (p. b.) na úroveň 6,4 %. Počet ľudí bez práce podľa výberového zisťovania pracovných síl dosiahol 174.900 osôb, pričom klesal vo všetkých krajoch. Naďalej však rástol počet dlhodobo nezamestnaných. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V prvom štvrťroku 2022 patrilo medzi dlhodobo nezamestnaných (bez práce jeden rok a viac) 116.000 osôb, čo bol medziročný nárast o takmer 36 %. Podiel dlhodobo nezamestnaných bol oveľa vyšší ako pred rokom. Ešte v 1. štvrťroku 2021 tvorili ľudia bez práce dlhšie ako 11 mesiacov len 45 % spomedzi všetkých nezamestnaných, aktuálne to bolo vyše 66 %. Krátkodobá nezamestnanosť klesla na začiatku roka 2022 o takmer polovicu, naďalej bolo bez práce menej ako 12 mesiacov necelých 59.000 osôb.

Úbytok nezamestnaných nastal len vo vybraných vekových skupinách, opačný trend, nárast počtu nezamestnaných, nastal v skupine mladých ľudí vo veku 25 až 34 rokov, v skupine 50- až 54-ročných, ako aj v skupine osôb tesne pred dôchodkom (60 a viac rokov). Z pohľadu ekonomickej činnosti posledného zamestnávateľa najviac osôb naposledy pracovalo v priemysle, v obchode a v stavebníctve. V týchto skupinách však nastal medziročný pokles nezamestnaných.

Z regionálneho hľadiska počet nezamestnaných v 1. štvrťroku 2022 medziročne klesol vo všetkých ôsmich krajoch Slovenska. Relatívne najviac nezamestnaných medziročne ubudlo v Žilinskom kraji (pokles o 22,2 %) a Bratislavskom kraji (pokles o 18,7 %). Naopak, len minimálny pokles počtu nezamestnaných nastal v Banskobystrickom kraji (o 1 %). Najviac nezamestnaných bolo aj naďalej v Prešovskom kraji (viac ako 40.000 osôb), v Košickom kraji (takmer 35.000 osôb) a v Banskobystrickom kraji (vyše 31.000 osôb).

Najvyššia miera nezamestnanosti bola v Prešovskom kraji, a to 11,8 %, tesne pod úrovňou desiatich percent bola miera nezamestnanosti v Banskobystrickom a Košickom kraji. Naopak, najnižšia miera nezamestnanosti bola v Bratislavskom kraji, kde štatistici evidovali 2,5 % nezamestnaných, a v Trenčianskom kraji s mierou nezamestnanosti 3,2 %. Vo všetkých krajoch SR došlo k zníženiu miery nezamestnanosti, relatívne najdynamickejšie v Žilinskom kraji, kde miera nezamestnanosti klesla o 1,4 percentuálneho bodu a dosiahla úroveň 4,3 %.