Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Štatistický úrad SR: Priemerná mzda v SR prekročila 1200 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rástla najrýchlejšie za posledných 16,5 roka. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Priemerná mesačná mzda na Slovensku v 2. kvartáli tohto roka pokorila hranicu 1200 eur. Rástla najrýchlejšie za posledných 16,5 roka. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná nominálna mesačná mzda sa v 2. kvartáli 2021 medziročne zvýšila o 10,5 % na 1202 eur. Vyšší nárast bol naposledy v poslednom štvrťroku 2004. "Rast miezd ťahal najmä priemysel, zdravotníctvo a sociálna pomoc. Vysoký medziročný rast je tiež dôsledkom skutočnosti, že v rovnakom období minulého roka (v 2. štvrťroku 2020) priemerné zárobky prvýkrát v ére SR klesli (o 1,2 %)," vysvetlili štatistici.

Reálna mzda po zohľadnení miery inflácie medziročne vzrástla o 8,1 %. Sezónne očistená priemerná mzda sa oproti predchádzajúcemu kvartálu zvýšila o 1,4 %.

Medziročný rast priemernej nominálnej mzdy zaznamenali štatistici vo všetkých 19 sledovaných odvetviach hospodárstva a všetky mali tiež hodnotu mzdy vyššiu ako v rovnakom období pred pandémiou (v 2. štvrťroku 2019).

"V odvetviach, v ktorých pracuje najviac ľudí, sa dosiahli vysoké medziročné prírastky v priemysle o 13,5 % a v oblasti obchodu o 12 %, čo bolo výrazne viac aj ako v rovnakom období pred dvoma rokmi, teda pred pandémiou," podotkli štatistici.

Relatívne najrýchlejšie medziročne vzrástli mzdy v ubytovacích a stravovacích službách (o 20,7 %), avšak podľa úradu išlo len o dorovnanie minuloročného prepadu, výška mzdy sa dostala prakticky na úroveň ako pred dvoma rokmi. "Mzdy v tomto odvetví patria dlhodobo medzi najnižšie, aktuálne dosahujú len 55 % z priemernej mzdy v SR (664 eur)," poznamenali štatistici.

V porovnaní so situáciou pred pandémiou najvýraznejší rast dosiahla priemerná mzda v zdravotníctve a sociálnej pomoci, vzrástla o 23 %.

Spomedzi regiónov sa priemerná nominálna mesačná mzda medziročne zvýšila vo všetkých krajoch, až na jeden región rasty prekonali úroveň desiatich percent. Najvyššie relatívne prírastky boli v Žilinskom (o 13,8 %) a Prešovskom kraji (o 13,4 %). Najnižší rast o 7,4 % bol v Bratislavskom kraji, ale v tomto regióne je priemerná mzda dlhodobo vysoko nad priemerom celého hospodárstva SR, aktuálne dosiahla 1467 eur. V ostatných krajoch sa pohybovala výška mzdy od 933 eur v Prešovskom kraji do 1152 eur v Košickom kraji. V porovnaní so situáciou pred dvoma rokmi dosiahli rast platov vyšší ako desať percent štyri regióny, a to Nitriansky, Banskobystrický, Prešovský a Košický kraj.

V súhrne za 1. polrok 2021 dosiahla priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR hodnotu 1163 eur. Medziročne sa zvýšila o sedem percent, v porovnaní s obdobím pred dvoma rokmi bola nominálna priemerná mzda vyššia o 9,5 %. Reálna mzda po zohľadnení inflácie medziročne vzrástla o 5,3 %.