Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Štatistika: Stavebníctvo v apríli medziročne kleslo o 2,7 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Práce na opravách a údržbe síce medziročne vzrástli takmer o 5 %, ale ich rast nebol dosť dynamický na to, aby tuzemskú produkciu dostali do plusu.

Bratislava 10. júna (TASR) - Stavebná produkcia v apríli 2022 klesla medziročne o 2,7 % a dosiahla hodnotou takmer 457 miliónov eur. Po dvoch mesiacoch rastu tak stavebná produkcia v stálych cenách znova nedokázala vyprodukovať hodnotu ako pred rokom. Medzimesačne, po zohľadnení sezónnych vplyvov, bola stavebná produkcia oproti predchádzajúcemu mesiacu nižšia o 3,7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový výsledok ovplyvnil najmä medziročný pokles rozhodujúcich stavebných prác v tuzemsku o 2,9 %. Nižší výkon je výsledkom najmä spomalenia o 2,8 % v novej výstavbe. Tá tvorila približne 68-percentný podiel domácej produkcie. Práce na opravách a údržbe síce medziročne vzrástli takmer o 5 %, ale ich rast nebol dosť dynamický na to, aby tuzemskú produkciu dostali do plusu.

Z hľadiska výrobného zamerania podielovo významnejšie práce na budovách medziročne mierne stúpli (o 1,1 %) a práce na inžinierskych stavbách, kam patrí aj výstavba diaľnic, prepadli o vyše 10 %. Celkový výsledok odvetvia v apríli 2022 nepodržali ani práce v zahraničí, ktoré mierne klesli (o 1,1 %).

V súhrne za prvé štyri mesiace roka 2022 dosiahla stavebná produkcia objem 1,6 miliardy eur a medziročne sa zvýšila o 0,5 %. Znížil sa objem prác na novej domácej výstavbe o 0,5 %, práce na opravách a údržbe boli v nepatrnom raste o 0,7 %. Práce v zahraničí mali v súhrne medziročný rast takmer 13 %.