Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Štátne dátové centrá by mali prejsť procesom centralizácie a rozvoja

Návrh centralizácie a rozvoja dátových centier v štátnej správe, ktorý predložil podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír, (Smer-SD). FOTO TASR/Michal Svítok

Návrh centralizácie a rozvoja dátových centier v štátnej správe predložil podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír.

Bratislava 21. mája (TASR) - Štátne dátové centrá by mali prejsť procesom centralizácie a rozvoja. Vyplýva to z materiálu Návrh centralizácie a rozvoja dátových centier v štátnej správe, ktorý predložil podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír, (Smer-SD) dnes schválila na svojej schôdzi vláda SR.

Zámerom centralizácie a rozvoja dátových centier v štátnej správe je najmä rozvoj tzv. cloudu a cloudových služieb, ktoré by malo prebiehať v dvoch etapách. "V rámci 1. etapy sa navrhuje zriadenie dvoch dátových centier štátnej správy, ktoré budú poskytovať orgánom štátnej správy služby zabezpečujúce umiestnenie hardvéru a prislúchajúcej infraštruktúry. Cieľom 2. etapy je vybudovanie cloudového riešenia v týchto dátových centrách postupnými aktivitami financovanými z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra," spresnil rezort financií.

Dátové centrá štátu budú zabezpečovať pre verejnú správu poskytovanie cloudových služieb, a to formou infraštruktúry ako služba, platforma ako služba a softvér ako služba.

Oproti klasickému prostrediu informačno-komunikačných technológií je potrebné u cloudového riešenia zohľadniť odlišné aspekty bezpečnosti. Mení sa bezpečnostná situácia dát a aplikácií, pôvod, charakter a výraznosť možných hrozieb, preto bude veľmi dôležité prijať opatrenia na preukázateľnú bezpečnostnú úroveň cloudového riešenia - jasné procesy s integrovanými kontrolami, dostatočný reporting, pravidelné audity, prispôsobené zmluvy o úrovni poskytovaných služieb.

"Pozornosť sa upriami na spoľahlivé oddelenie dát a aplikácií, klasifikáciu dát a aplikácií a budú zohľadnené tri základné princípy v oblasti bezpečnosti informácií, a to dôvernosť, integrita a dostupnosť," uviedlo Ministerstvo financií SR v materiáli.