Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Štátne teplárne vlani predali o 6 % viac tepla, vzrástli im aj tržby

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Vlani sa tiež MHTH podarilo pripojiť do systému centrálneho zásobovania teplom alebo prevziať do prevádzky technológie s celkovým inštalovaným výkonom 40 megawattov.

Bratislava 23. februára (TASR) – Predaj tepla šiestich štátnych teplární združených do MH Teplárenského holdingu (MHTH) vlani vzrástol o šesť percent a výroba elektriny sa zvýšila o 11,4 %. Vzhľadom na zníženie cien tepla pre odberateľov teplárňam tržby za teplo medziročne klesli o 1,66 %, celkové tržby však vzrástli, informoval v stredu MH Teplárenský holding.

Teplárenské spoločnosti v rámci skupiny MHTH v roku 2021 predali oproti roku 2020 kumulatívne o 145 GWh viac tepla. V dôsledku poklesu ceny tepla však podľa MHTH predstavuje celkový pokles tržieb z predaja tepla takmer dva milióny eur.

Pokles tržieb za teplo firmám holdingu vynahradil nárast tržieb za elektrinu. Výroba elektrickej energie medziročne narástla celkovo za všetky teplárne o 76,3 gigawatthodín (GWh) na úroveň 742,9 GWh. Najvyšší nárast dosiahli teplárne v Košiciach a Martine, a to predovšetkým vďaka inštalácii kogeneračných jednotiek. "Ak spočítame nárast tržieb z predaja tepla aj elektriny, dostaneme sa na sumu asi 26,6 milióna eur, čo je medziročný nárast," spresnil generálny riaditeľ MHTH Marcel Vrátný.

Všetky štátne teplárne sa postupne dekarbonizujú, čo sa vlani prejavilo jednak poklesom spotreby uhlia, ale aj zníženou produkciou oxidu uhličitého (CO2). Spotreba uhlia medziročne klesla o 568,6 GWh, pričom teplárne v Martine a vo Zvolene už uhlie na výrobu nepoužívajú. "Tento zdroj paliva nahrádzame napríklad zemným plynom či drevnou štiepkou. Aj preto nám medziročne vzrástla spotreba plynu o 458 GWh a štiepky o 164,3 GWh. Nárast spotreby štiepky je spôsobený hlavne sprevádzkovaním štiepkového kotla v teplárni v Martine," dodal Vrátný. Produkcia CO2 klesla v teplárňach medziročne takmer o 71.000 ton na 686.430 ton.

Vlani sa tiež MHTH podarilo pripojiť do systému centrálneho zásobovania teplom alebo prevziať do prevádzky technológie s celkovým inštalovaným výkonom 40 megawattov. Ceny tepla MHTH v polovici teplární znížil a v druhej polovici zvýšil. Podľa predbežných výsledkov nastalo medziročné zníženie skutočnej jednotkovej ceny tepla v Bratislave, a to o 7,4 %, v Trnave o 3,2 % a vo Zvolene o 0,2 %. Ceny tepla vzrástli v Martine o 2,5 %, v Košiciach o 3,7 % a v Žiline o 0,3 %.

MH Teplárenský holding by mal mať za rok 2021 historicky najlepšie hospodárske výsledky a svojim zákazníkom v Bratislave, Trnave, Zvolene a v Košiciach bude pravdepodobne vracať peniaze. "Hospodárske výsledky však nie sú hlavným cieľom nášho snaženia, sú však nevyhnutným predpokladom rozvoja a schopnosti dlhodobo garantovať férovú cenu tepla a chladu pre občanov," dodal Vrátný.