Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Štátne záruky za bankové úvery budú k dispozícii aj pre veľké podniky

Na snímke štátny tajomník ministerstva financií SR Marcel Klimek počas tlačovej konferencie po podpise spoločného memoranda predstaviteľov vlády SR a zástupcov Slovenskej bankovej asociácie (SBA) 22. júna v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Toto riešenie je podľa Marcela Klimeka pre Slovensko počas krízy nevyhnutné a potrebné.

Bratislava 23. júna (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR pripravilo štátnu záručnú schému pre bankové úvery, ktorá nie je určená len pre malé a stredné, ale prvýkrát aj veľké podniky. Má rámec 500 miliónov eur mesačne a rezort preto očakáva, že vďaka tomu sa v najbližších troch mesiacoch dostane do ekonomiky dodatočných 1,5 miliardy eur. Informoval o tom v utorok štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek s tým, že schému už odsúhlasila aj Európska komisia (EK) a rozbieha sa tento týždeň.

"Prvýkrát MF SR pripravilo záručnú schému, ktorá nebude len pre malé a stredné podniky, ale aj pre veľké. Bude pokrývať úvery nielen vo výške niekoľko desiatok alebo sto tisíc eur, ale aj vo výške miliónov eur," oznámil Klimek.

Toto riešenie je podľa neho pre Slovensko počas krízy nevyhnutné a potrebné. "V časoch krízy dochádza k tomu, že opatrnosť núti ľudí, firmy a niekedy aj štát, aby boli opatrné vo výdavkoch, aby šetrili a neinvestovali. To však spôsobuje deflačnú špirálu, pretože ďalej škrtí hospodársky rast," poznamenal.

"Aby sme sa my ako ministerstvo mohli prispôsobiť, poskytujeme štátne záruky, ktoré však nie sú bezhraničné. My ich poskytujeme na úrovni 80 %, respektíve 90 %, a to preto, aby komerčné banky posudzovali jednotlivé riziká prípadov klientov, a zároveň sa spolupodieľali na riziku. Je to odskúšaný, v celej Európe uplatňovaný model," povedal ďalej štátny tajomník.

Pripomenul, že SR minulý štvrtok 18. júna dostala súhlasné stanovisko Európskej komisie na túto veľkú garančnú schému. "Budeme postupovať prostredníctvom dvoch sprostredkovateľov, a to prostredníctvom Slovak Investment Holding a Eximbanky. S nimi ministerstvo podpísalo zmluvu a v pondelok (22. 6.) obidve inštitúcie vyzvali komerčné banky, aby začali podpisovať zmluvy a aplikovať procesy. Keďže tieto garančné schémy boli súčasťou veľkej dohody štátu s bankami, očakávame, že proces bude relatívne rýchly, a čoskoro sa budú môcť poskytovať prvé úvery pre klientov. Táto garančná schéma má rámec 500 miliónov eur mesačne. Očakávame, že počas najbližších troch mesiacov sa podarí dostať do ekonomiky 1,5 miliardy eur, čo bude mať na ňu zásadný efekt," dodal Klimek.