Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Štátny rozpočet dosiahol v septembri schodok 1,97 mld. eur

Negatívny vývoj bol zaznamenaný u spotrebných daní, u dane z príjmov fyzických osôb, u dane z emisných kvót a u dane z medzinárodného obchodu a transakcií.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu septembra schodok vo výške 1,977 miliardy eur. Deficit sa tak znížil oproti minulému roku o takmer štvrtinu, keď klesol o viac ako 608 miliónov eur. Plnenie rozpočtu je na úrovni 64 %, čo znamená, že sa vyvíja lepšie ako Ministerstvo financií (MF) SR predpokladalo.

Klesli aj výdavky štátneho rozpočtu. Tie boli v medziročnom porovnaní v septembri nižšie o 865,3 milióna eur, teda približne o 8 %. "Za poklesom výdavkov štátneho rozpočtu stojí najmä pokles výdavkov na bežné transfery, ktoré sa medziročne znížili o 726 miliónov eur. V rámci tejto položky došlo k medziročnému poklesu výdavkov na obsluhu štátneho dlhu o 204,7 milióna eur. Kapitálové výdavky sú nižšie o takmer 164 miliónov eur," informovalo MF SR.

V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu Európskej únie (EÚ) taktiež došlo k medziročnému poklesu ich čerpania, a to pri EÚ fondoch o 75,3 milióna eur, s čím súvisí aj pokles potreby zdrojov spolufinancovania o 32,7 milióna eur.

Zlepšil sa aj výber daní. V porovnaní s minulým rokom štát vybral viac o 5 %. V absolútnom vyjadrení nárast daňových príjmov predstavoval viac ako 308 miliónov eur. Pozitívny vývoj bol zaznamenaný u dane z pridanej hodnoty, kde štát vybral viac o 160,3 milióna eur, výber dane z príjmov právnických osôb stúpol o 186,8 milióna eur a u dane z príjmov vyberanej zrážkou štát vybral viac o 12,6 milióna eur. Naopak, negatívny vývoj bol zaznamenaný u spotrebných daní, u dane z príjmov fyzických osôb, u dane z emisných kvót a u dane z medzinárodného obchodu a transakcií. Príjmy z rozpočtu EÚ zaznamenali medziročný pokles o 273,8 milióna eur. Tento výpadok bol čiastočne kompenzovaný medziročným nárastom ostatných príjmov štátneho rozpočtu o 106,3 milióna eur.

V rámci medziročného porovnania došlo aj k poklesu príjmov z dividend, a to o 398,1 milióna eur, čo však podľa MF SR neznamená nebezpečenstvo nenaplnenia týchto príjmov v priebehu roka. "Vzhľadom na bežnú prax minulých rokov je časovo primeraným obdobím na výplatu dividend zo spoločností s majetkovou účasťou štátu, respektíve Fondu národného majetku 2. polrok 2013. Príjmy štátneho rozpočtu boli v medziročnom porovnaní nižšie o 257 miliónov eur," priblížil rezort financií.