Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nóri dodajú plyn na Ukrajinu cez územie Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Nórska spoločnosť Statoil uzatvorila kontrakt s ukrajinskou plynárenskou spoločnosťou Naftogaz.

Moskva 3. októbra (TASR) - Nórska spoločnosť Statoil uzatvorila kontrakt s ukrajinskou plynárenskou spoločnosťou Naftogaz o dodávke plynu z Nórska cez územie Slovenska.

Uviedol to pre ruskú agentúru TASS hovorca nórskej spoločnosti.

"Statoil podpísal kontrakt s novým zákazníkom na európskom trhu s plynom. Kontrakt so spoločnosťou Naftogaz zabezpečuje dodávky plynu (na Ukrajinu) cez územie Slovenska," uviedol hovorca Statoilu. Dodal však, že kontrakt je krátkodobého charakteru a ani objem dodávok nie je vysoký.

Ukrajina už skôr informovala, že má záujem o dodávky plynu zo severskej krajiny. Nórsky denník Aftenposten napísal, že o tejto téme diskutoval minulý týždeň v Nórsku predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov so svojím nórskym kolegom Olemicom Thommessenom. Šéf nórskeho parlamentu pre denník povedal, že Kyjev má záujem o dlhodobú spoluprácu v oblasti energetiky s cieľom zredukovať svoju závislosť od dodávok energií z Ruska.

O zníženie závislosti od Ruska sa usilujú aj ďalšie bývalé štáty Sovietskeho zväzu. Nedávno podpísal Statoil významný kontrakt s litovskou spoločnosťou Litgas o dodávkach skvapalneného plynu (LNG). Na základe kontraktu bude litovská strana kupovať v najbližších piatich rokoch od Nórov 540 miliónov kubických metrov (m3) plynu ročne. Stanovený objem je minimálny na chod LNG terminálu v prístave Klaipéda, ktorý by mali spustiť do prevádzky koncom tohto roka, dodala agentúra TASS.