Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Stavba závodu Winkelmann Group v Rimavskej Sobote vstúpila do fázy EIA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecký investor plánuje v závode na výrobu kovových zásobníkov teplej vody pre tepelné čerpadlá a ohrievače zamestnať vyše 450 ľudí.

Rimavská Sobota 31. júla (TASR) - Zámer výstavby nového výrobného závodu skupiny Winkelmann Group v Rimavskej Sobote vstúpil do fázy posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Nemecký investor plánuje v závode na výrobu kovových zásobníkov teplej vody pre tepelné čerpadlá a ohrievače zamestnať vyše 450 ľudí. Predpokladané investičné náklady predstavujú približne 110 miliónov eur.

"Nový výrobný závod reaguje na zvýšený záujem o technológie tepelných čerpadiel a potrebu alternatívnych zdrojov energií," konštatuje navrhovateľ zámeru komanditná spoločnosť Winkelmann Building + Industry Slovakia. Vplyv navrhovanej činnosti na životné prostredie bude posudzovať Okresný úrad Rimavská Sobota.

Výrobný závod skupiny Winkelmann Group má vzniknúť v pripravovanom priemyselnom parku v severnej časti mesta Rimavská Sobota. Investor počíta s výstavbou výrobnej budovy s rozlohou vyše 44.000 štvorcových metrov. "Strešná konštrukcia bude navrhnutá tak, aby bolo možné aj osadenie fotovoltického systému. Súčasťou výrobnej haly bude aj niekoľko kancelárií pre majstrov, oddychové miestnosti a toalety pre zamestnancov výroby," uvádza sa v zámere. Vzniknúť by mala i menšia administratívna budova s jedálňou, šatňami a kanceláriami, vrátnica či parkovisko s vyše 330 parkovacími miestami.

Nemecký investor plánuje v novom závode zamestnať vyše 450 ľudí, z toho približne 300 pracovníkov a 70 majstrov, viac ako 30 administratívnych pracovníkov a 50 zamestnancov súvisiacich s výrobou v kancelárii. Začiatok výstavby je naplánovaný na štvrtý kvartál 2023, ukončenie v treťom kvartáli roku 2024. Spustenie výroby je plánované začiatkom roka 2025.

Skupina Winkelmann Group patrí k popredným spoločnostiam pôsobiacim v oblasti spracovania kovov a tvarovania plechov pre rôzne priemyselné využitia, založená bola v roku 1898 ako rodinný podnik. V súčasnosti má výrobné závody v Nemecku, Poľsku, Turecku, Čine, USA a Mexiku. Celosvetovo zamestnáva približne 4000 pracovníkov.