Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nálada v stavebnom sektore v USA sa v októbri nečakane zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR Daniel Veselský

Ekonómovia počítali so stagnáciou indexu.

Washington 18. októbra (TASR) - Nálada v stavebnom sektore v USA sa v októbri nečakane zlepšila, keď vzrástla najprudšie za takmer rok. Stavebníci sa však naďalej obávajú, že nárast cien materiálov podporovaný ich nedostatkom bude mať negatívny vplyv na dostupnosť bývania.

Index dôvery staviteľov domov v októbri stúpol na 3-mesačné maximum 80 bodov zo 76 bodov v septembri, uviedli Národná asociácia staviteľov domov (NAHB) a banka Wells Fargo. Ekonómovia počítali so stagnáciou indexu.

"Aj keď dopyt a predaj domov zostávajú vysoké, stavebníci naďalej zápasia s pokračujúcimi narušeniami v rámci dodávateľského reťazca a nedostatkami pracovnej sily, ktoré predlžujú časy dokončenia a tlačia na zvyšovanie cien stavebných materiálov a rezidenčných nehnuteľností," uviedol šéf NAHB Chuck Fowke.

Index merajúci aktuálne predajné podmienky vyskočil v októbri na 87 bodov z 82 bodov v septembri, index merajúci záujem perspektívnych kupcov stúpol na 65 bodov zo 61 bodov a index predajných očakávaní pre najbližších 6 mesiacov sa zvýšil na 84 bodov z 81 bodov.