Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Pokles nemeckého stavebného sektora sa v septembri prehĺbil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Nové objednávky pokračovali v septembri v poklese, keďže klienti sa pre pandémiu nového koronavírusu zdráhajú zaviazať k novým projektom.

Berlín 6. októbra (TASR) - Pokles nemeckého stavebného sektora sa v septembri prehĺbil. Dôvodom bolo ďalšie zníženie nových objednávok a pesimistické očakávania týkajúce sa vývoja v najbližších 12 mesiacoch.

Index nákupných manažérov (PMI) pre nemecký stavebný sektor v septembri padol na 45,5 bodu zo 48 bodov v auguste, uviedla spoločnosť IHS Markit. Index sa pohybuje pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje zníženie aktivity od jej expanzie.

Hlavnou brzdou bol sektor komerčných stavieb, kde sa tempo poklesu aktivity zrýchlilo. V negatívnom teritóriu zostala aj aktivita v sektore inžinierskych stavieb, aj keď tu sa kontrakcia spomalila. Jediným svetlým bodom bol segment rezidenčných stavieb, aj keď jeho rast bol najslabší za tri mesiace.

Nové objednávky pokračovali v septembri v poklese, keďže klienti sa pre pandémiu nového koronavírusu zdráhajú zaviazať k novým projektom. Preto sa zamestnanosť v sektore ďalej znižovala.