Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia sa zvýšila o 2,8 %, za rokom 2019 stále zaostáva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Z hľadiska výrobného zamerania sa v porovnaní s októbrom 2020 zvýšil objem prác na budovách o 2,2 %, kým na inžinierskych stavbách klesol o 1,6 %.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Stavebná produkcia sa v októbri medziročne zvýšila o 2,8 %. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Za obdobím spred pandémie (rok 2019) však stále zaostávala o viac než pätinu.

"Medziročný vývoj ovplyvnil najmä rast novej výstavby v tuzemsku a tiež práce v zahraničí. Vyšší objem stavebných aktivít ako pred pandémiou dosiahli len podielovo menej významné práce realizované v zahraničí," skonštatovali štatistici.

Stavebné podniky dosiahli v októbri 2021 produkciu v celkovom objeme 544,1 milióna eur. Celkovo tak ide o štvrtý mierny (2,8 %) medziročný rast v tomto roku, ale oproti rovnakému obdobiu spred pandémie stavebná produkcia vykazuje dlhodobo vysoký prepad. Aktuálne stavebné práce zaostávali za úrovňou spred dvoch rokov (oproti októbru 2019) takmer o 22 %.

Medzimesačne štatistici po zohľadnení sezónnych vplyvov neevidujú zmenu.

"Stavebné práce realizované v tuzemsku po trojmesačnom poklese vykázali v októbri 2021 medziročný rast o 0,8 %. Za rovnakým obdobím pred pandémiou však zaostávali takmer o štvrtinu (o 24,7 %)," porovnal úrad.

Vývoj stavebnej produkcie na domácom trhu v októbri podľa štatistikov ovplyvnilo zvýšenie novej výstavby vrátane rekonštrukcií a modernizácií o 3,2 %. Naopak, výrazne sa oproti vývoju predošlých mesiacov prepadli práce na opravách a údržbe. Kým v septembri vzrástli medziročne o viac ako 10 %, v októbri to bol takmer 10-percentný pokles.

Z hľadiska výrobného zamerania sa v porovnaní s októbrom 2020 zvýšil objem prác na budovách o 2,2 %, kým na inžinierskych stavbách klesol o 1,6 %. "Práce na budovách pred pandémiou (v októbri 2019) dosahovali o 22,4 % vyšší objem a na inžinierskych stavbách dokonca o 28,7 %," porovnal úrad.

Produkcia realizovaná v zahraničí sa medziročne zvýšila už ôsmy mesiac za sebou, aktuálne o 24,7 % a zároveň o 22,4 % presiahla objem prác pred pandémiou.

Stavebná produkcia za desať mesiacov roku 2021 dosiahla objem takmer 4,3 miliardy eur, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bola nižšia o 2,7 % a súčasne o 15,5 % bola nižšia aj v porovnaní s rovnakým obdobím 2019. Produkcia vykonaná v tuzemsku sa medziročne znížila o 5,3 %. Jej vývoj ovplyvnil najmä 8,5-percentný pokles novej výstavby vrátane modernizácií a rekonštrukcií, opravy a údržba, naopak, mierne vzrástli o 0,7 %. Stavebné aktivity v zahraničí sa zvýšili o 30,5 %.