Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia slovenských firiem medziročne vzrástla o 2,3 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Viac ako 90 % stavebnej produkcie realizovali stavebné firmy na území SR. Tempo rastu novej výstavby oproti máju podľa štatistikov výrazne zrýchlilo a v júni dosiahlo až 9,1 %.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Objem stavebnej produkcie SR v júni tohto roku predstavoval 614,8 miliónov eur a medziročne bol vyšší o 2,3 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa produkcia v stavebníctve v porovnaní s májom znížila o 1,5 %. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Júnový medziročný rast celkovej stavebnej produkcie pozitívne ovplyvnila rastúca nová výstavba a výraznejšie zvýšenie prác na inžinierskych stavbách. Negatívne na ňu vplýval najmä pokles domácej výstavby budov, klesli aj práce realizované v zahraničí," objasnila hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

Viac ako 90 % stavebnej produkcie realizovali stavebné firmy na území SR. Tempo rastu novej výstavby oproti máju podľa štatistikov výrazne zrýchlilo a v júni dosiahlo až 9,1 %. Podielovo menšie zložky domácej produkcie zostali aj naďalej v medziročnom poklese. Stavebná produkcia za oblasť opráv a údržby sa znížila o 9,8 % a v najmenšej oblasti ostatných prác o 6,3 %.

Stavebná produkcia z prác na inžinierskych stavbách rástla už tretí mesiac v rade. Výraznejšie práve v júni, kedy išlo o viac ako štvrtinu. Naopak, produkcia z dominantnej výstavby budov, ktorá je od marca v poklese, sa aj v šiestom mesiaci roka znížila o 6,7 %. "Práce realizované v zahraničí tiež medziročne spomalili, a to o 4,4 %. Ich podiel na celkovej stavebnej produkcii bol 9 %," doplnila Morháčová.

Stavebná produkcia dosiahla podľa štatistikov v prvom polroku objem takmer tri miliardy eur. V stálych cenách bola medziročne nižšia o 0,1 %. "V členení podľa výrobného zamerania v prvom polroku tohto roka stavebná produkcia realizovaná na inžinierskych stavbách medziročne vzrástla o 12 %, avšak podielovo významnejšia výstavba budov sa znížila o 4,1 %," uzavrela Morháčová.