Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári klesla

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa prvého odhadu Eurostatu stavebná produkcia po očistení od sezónnych vplyvov vo februári 2021 klesla oproti januáru o 2,1 % v eurozóne a o 1,6 % v EÚ.

Luxemburg 19. apríla (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa vo februári znížila, keďže druhá vlna pandémie nového koronavírusu prinútila členské štáty sprísniť blokády. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu stavebná produkcia po očistení od sezónnych vplyvov vo februári 2021 klesla oproti januáru o 2,1 % v eurozóne a o 1,6 % v EÚ.

V januári pritom produkcia v stavebníctve nakrátko ožila a medzimesačne stúpla v eurozóne o 0,8 % a v EÚ o 1 %.

V medziročnom porovnaní sa výkon stavebníctva v euroregióne vo februári znížil už šiesty mesiac po sebe, a to o 5,8 %, najviac od mája 2020. V celej EÚ klesla februárová stavebná produkcia medziročne o 5,4 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré dodali Eurostatu údaje za február, najstrmší medzimesačný pokles produkcie v stavebníctve zaznamenali Maďarsko (-11,7 %), Poľsko (-6,9 %), Francúzsko a Slovensko (v oboch o -6 %). Naopak, najväčší nárast vykázali Švédsko (9,2 %), Rakúsko (8,8 %), Rumunsko (2,3 %) a Bulharsko (0,2 %).

V medziročnom porovnaní sa najviac znížila produkcia v stavebníctve na Slovensku (-24,4 %), Poľsku (-18,1 %) a Španielsku (-17,1 %). A jej nárast bol zaznamenaný len vo Švédsku (5,8 %), Rakúsku (3,6 %) a Rumunsku (1,6 %).