Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne aj v EÚ v januári vzrástla

Ilustračné foto Foto: TASR

Na Slovensku sa stavebná produkcia v januári medzimesačne znížila o 0,7 %.

Luxemburg 22. marca (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v januári medzimesačne aj medziročne vzrástla. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok uverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia po očistení od sezónnych vplyvov v januári 2022 v eurozóne aj EÚ zvýšila rovnako o 3,9 % oproti decembru, keď v eurozóne medzimesačne klesla o 1,5 % a v EÚ o 1,2 %.

V medziročnom porovnaní sa výkon stavebníctva eurozóny v januári zvýšil o 4,1 %, po revidovanom náraste o 0,2 % v decembri. Išlo o najväčšie tempo rastu stavebnej činnosti v euroregióne od júna minulého roka.

Stavebná produkcia v celej EÚ v januári 2022 medziročne stúpla o 4,8 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré dodali Eurostatu údaje za január, najstrmší medzimesačný rast produkcie v stavebníctve zaznamenali Poľsko (19 %), Nemecko (10,1 %) a Rumunsko (8,3 %). Najväčší pokles nahlásili Maďarsko (-6,3 %), Belgicko a Holandsko (v oboch -1,3 %) a Taliansko (-0,9 %).

Na Slovensku sa stavebná produkcia v januári medzimesačne znížila o 0,7 %.

V medziročnom porovnaní stúpla v januári produkcia v stavebníctve najviac v Poľsku (18,4 %), Taliansku a Rumunsku (zhodne o 13,2 %) a Nemecku (12,3 %). Najväčší pokles zaznamenali Belgicko (-14,4 %), Slovensko (-3,6 %) a Francúzsko (-2,6 %).