Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne aj v EÚ v júni medzimesačne klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré dodali Eurostatu údaje za jún, najstrmší medzimesačný pokles produkcie v stavebníctve zaznamenali Maďarsko, Slovensko a Rakúsko.

Luxemburg 18. augusta (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v júni medzimesačne klesla, ale medziročne sa mierne zvýšila. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia po očistení od sezónnych vplyvov v júni 2022 oproti máju znížila o 1,3 % v eurozóne a o 1,2 % v EÚ.

Aj v máji 2022 produkcia v stavebníctve v prípade eurozóny medzimesačne klesla, ale menej, a to o 0,3 %, zatiaľ čo v EÚ sa mierne zvýšila o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní produkcia v stavebníctve v júni 2022 vzrástla v eurozóne o 0,1 % a v EÚ o 0,6 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré dodali Eurostatu údaje za jún, najstrmší medzimesačný pokles produkcie v stavebníctve zaznamenali Maďarsko (-5,2 %), Slovensko (-5 %) a Rakúsko (-4,8 %). Jej nárast nahlásili Slovinsko (1,7 %), Holandsko (1 %) a Fínsko (0,2 %).

V medziročnom porovnaní stúpla v júni produkcia v stavebníctve najviac v Slovinsku (27,2 %), Poľsku a Rumunsku (v oboch o 5,9 %) a Holandsku (4,7 %). Najväčší pokles vykázali Španielsko (-10,4 %), Maďarsko (-8,1 %) a Rakúsko (-6,8 %).

Na Slovensku sa v júni znížil výkon stavebníctva medziročne o -3,1 %.