Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne aj v EÚ v júni klesla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V medziročnom porovnaní sa v júni výroba v stavebníctve eurozóny aj v celej Únii znížila zhodne o 0,3 %.

Luxemburg 18. augusta (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v júni klesla po miernom oživení v predchádzajúcom mesiaci. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v piatok zverejnil na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov v júni 2023 znížila o 1 % oproti máju, keď medzimesačne stúpla o 0,2 % . V celej EÚ klesol výkon stavebníctva v júni o 0,6 % po májovom náraste o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní sa v júni výroba v stavebníctve eurozóny aj v celej Únii znížila zhodne o 0,3 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré dodali Eurostatu údaje za jún, najstrmší medzimesačný pokles produkcie v stavebníctve bol zaznamenaný v Nemecku (-2,8 %), Francúzsku (-2,5 %), Maďarsku a na Slovensku (zhodne o -1,4 %). A najviac stúpol výkon stavebníctva v Rumunsku (3,6 %), Švédsku (3 %) a Česku (2,5 %).

V medziročnom porovnaní sa v júni produkcia v stavebníctve znížila najvýraznejšie vo Fínsku (-5,2 %), Maďarsku (-3,9 %) a Rakúsku (-3,3 %) a najprudšie nárasty nahlásili Slovinsko (24,9 %), Rumunsko (15,3 %) a Španielsko (9,5 %).

Na Slovensku stavebná produkcia v júni medziročne vzrástla o 2,2 %.