Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne klesla, prvýkrát za štyri mesiace

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa Eurostatu klesla produkcia v stavebníctve eurozóny v apríli oproti marcu o 1,1 % po 0,1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Luxemburg 20. júna (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne zaznamenala v apríli pokles o vyše 1 %. Je to prvé zníženie produkcie v stavebnom sektore menového bloku za štyri mesiace. Uviedol to v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Podľa Eurostatu klesla produkcia v stavebníctve eurozóny v apríli oproti marcu o 1,1 % po 0,1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Údaj za marec bol revidovaný mierne smerom nahor, keď pôvodne Eurostat za daný mesiac uvádzal stagnáciu.

Pokles zaznamenala stavebná produkcia aj v širšej Európskej únii. V apríli klesla medzimesačne o 1,2 %, zatiaľ čo v marci vzrástla rovnako ako v eurozóne o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní pokračovala produkcia v stavebníctve eurozóny v apríli v raste, tempo rastu sa však spomalilo. Zatiaľ čo v marci vzrástla po revízii smerom nahor o 3,4 % (pôvodný údaj poukazoval na rast o 3,3 %), v apríli dosiahol rast 3 %. Rovnakým tempom rástla stavebná produkcia medziročne aj v celej EÚ.

Z jednotlivých členských štátov Európskej únie, ktorých údaje sú k dispozícii, zaznamenali medzimesačne najvýraznejší pokles stavebnej produkcie Slovinsko, Maďarsko a Poľsko. V Slovinsku klesla o 7,4 %, v Maďarsku o 5,9 % a v Poľsku o 5,1 %. Rast zaznamenali Francúzsko (1,2 %), Fínsko (0,9 %) a Španielsko, kde stavebná produkcia vzrástla o 0,2 %. Stavebná produkcia na Slovensku klesla v apríli medzimesačne o 3,7 %.

V medziročnom porovnaní najvýraznejšie klesla produkcia v stavebníctve v Rumunsku, Španielsku a na Slovensku. V prvom prípade pokles dosiahol 8,1 %, v druhom 3,8 % a na Slovensku klesla stavebná produkcia v apríli o 2,5 %.

Naopak, najviac sa zvýšila v Taliansku, kde rast dosiahol 16,9 %. Dvojciferný rast zaznamenalo aj Poľsko, a to na úrovni 11,6 %.