Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne sa v auguste vrátila k poklesu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní sa produkcia v stavebníctve v rámci eurozóny zvýšila v auguste o 2,3 %. V celej Európskej únii rast dosiahol 2,8 %.

Luxemburg 19. októbra (TASR) - Po júlovom medzimesačnom raste, prvom za päť mesiacov, sa stavebná produkcia v eurozóne vrátila v auguste k poklesu. TASR o tom informuje na základe v stredu zverejneného rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

V auguste sa stavebná produkcia v eurozóne upravená o sezónne vplyvy znížila v porovnaní s júlom o 0,6 %, uviedol Eurostat. V júli vzrástla o 0,3 %, čo predstavovalo prvý rast od februára.

V širšej Európskej únii klesla produkcia v stavebnom sektore o 0,4 %. V júli evidovala rast, a to o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní sa produkcia v stavebníctve v rámci eurozóny zvýšila v auguste o 2,3 %. V celej Európskej únii rast dosiahol 2,8 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najväčší medzimesačný pokles stavebnej produkcie zaznamenalo v auguste Maďarsko, Holandsko a Nemecko. V Maďarsku stavebná produkcia klesla o 4,4 %, v Holandsku o 3,7 % a Nemecku o 2,1 %.

Naopak, najvýraznejší rast zaznamenali Rumunsko (2,5 %), Portugalsko (2,3 %) a Rakúsko, kde sa produkcia v stavebníctve zvýšila medzimesačne o 2 %. Na Slovensku stavebná produkcia v auguste oproti júlu klesla o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní sa produkcia v stavebníctve najvýraznejšie zvýšila v Slovinsku (30,2 %), Rumunsku (15,8 %) a Rakúsku (13,7 %). Na Slovensku vzrástla o 0,8 %. Pokles zaznamenali Španielsko (-5,6 %), Holandsko (-1,7 %) a Česko, kde stavebná produkcia klesla o 0,3 %.