Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne v januári vzrástla

Ilustračná fotka. Foto: TASR – Pavol Zachar

Prispelo k tomu zotavenie v obidvoch hlavných segmentoch, ako v prípade pozemných, tak aj inžinierskych stavieb.

Luxemburg 21. marca (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne sa na začiatku tohto roka vrátila k rastu, pričom jeho tempo bolo najvýraznejšie za takmer dva roky. Prispelo k tomu zotavenie v obidvoch hlavných segmentoch, ako v prípade pozemných, tak aj inžinierskych stavieb. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat a správy portálu RTTNews.

Stavebná produkcia v krajinách menovej únie upravená o sezónne vplyvy vzrástla v januári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 3,9 %, zatiaľ čo v decembri zaznamenala pokles o 2,3 %. Januárový rast bol tak najvýraznejší od marca 2021, v ktorom sa stavebná produkcia zvýšila o 4,2 %. V medziročnom porovnaní produkcia v stavebnom sektore vzrástla o 0,9 %, informoval Eurostat.

V širšej Európskej únii sa stavebná produkcia v januári medzimesačne zvýšila o 3,5 % po decembrovom poklese o 2 %. V porovnaní s januárom minulého roka zaznamenala produkcia v stavebníctve celej EÚ rast o 1,4 %.

K pozitívnym číslam prispeli ako pozemné, tak inžinierske stavby. V prvom prípade sa produkcia v stavebníctve eurozóny zvýšila medzimesačne o 4,2 % a v druhom o 3 %. V decembri zaznamenala produkcia v prípade pozemných stavieb pokles o 1,9 % a inžinierskych stavieb až o 4,6 %. Oproti januáru minulého roka sa produkcia pozemných stavieb zvýšila o 1,4 %, zatiaľ čo v prípade inžinierskych stavieb o 1,9 % klesla.

Z jednotlivých štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najvyššiu stavebnú produkciu vykázali Nemecko (12,6 %), Slovinsko (9,8 %) a Poľsko s rastom o 7 %. Najvýraznejší pokles zaznamenali v Maďarsku (-5 %), Rumunsku (-4,3 %) a Belgicku (-1,5 %). Stavebná produkcia na Slovensku v januári medzimesačne vzrástla o 3,3 %.

V medziročnom porovnaní najviac vzrástla stavebná produkcia v Slovinsku (26,7 %), na Slovensku (14,7 %) a v Portugalsku (6,3 %). Naopak, najvýraznejšie klesla v Belgicku (-4,7 %), Maďarsku (-3,6 %) a vo Fínsku (-2,7 %).