Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne v júli vzrástla, prvýkrát za 5 mesiacov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z jednotlivých členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, sa v medzimesačnom porovnaní zvýšila stavebná produkcia najviac v Španielsku (6,7 %), Maďarsku (5,7 %) a na Slovensku (3,1 %).

Luxemburg 19. septembra (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne zaznamenala v júli rast, prvý za päť mesiacov. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil prvý odhad.

Stavebná produkcia v menovej únii sa po úprave o sezónne vplyvy zvýšila v júli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 0,3 %. To predstavuje výrazný obrat oproti vývoju v júni, v ktorom klesla o 1,2 %. Údaje za jún boli revidované mierne smerom nahor, keď pôvodne Eurostat udával pokles stavebnej produkcie o 1,3 %.

K obratu v mesiaci júl prispel vývoj v oblasti pozemných stavieb. Produkcia v tomto sektore sa zvýšila o 0,3 %, zatiaľ čo v oblasti inžinierskych stavieb o 0,6 % klesla.

V medziročnom porovnaní sa produkcia v stavebníctve eurozóny zvýšila v júli o 1,5 %. Tempo rastu sa tak zrýchlilo, keď v júni rast dosiahol 1,3 %. Údaje za jún boli revidované výrazne smerom nahor, keď pôvodný odhad hovoril o raste iba o 0,1 %.

Rast zaznamenala aj stavebná produkcia v celej Európskej únii. Medzimesačne sa v júli zvýšila o 0,2 % a v medziročnom porovnaní rast dosiahol 1,3 %.

Z jednotlivých členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, sa v medzimesačnom porovnaní zvýšila stavebná produkcia najviac v Španielsku (6,7 %), Maďarsku (5,7 %) a na Slovensku, kde vzrástla o 3,1 %.

Najvýraznejší pokles zaznamenali Rakúsko a Slovinsko (v obidvoch prípadoch dosiahol 4,2 %), Česko (-2,9 %) a Švédsko, kde stavebná produkcia klesla v júli oproti júnu o 1,3 %.

V medziročnom porovnaní najviac vzrástla stavebná produkcia v EÚ v Slovinsku (28,5 %), Rumunsku (8,3 %) a v Rakúsku (7,6 %). Najvýraznejší pokles zaznamenala vo Švédsku (-8,7 %), v Španielsku (-5,2 %) a Česku, kde klesla o 2,7 %. Na Slovensku sa zvýšila o 2,6 %.