Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne v marci stagnovala

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

V medziročnom porovnaní vzrástla produkcia v stavebníctve najviac v Poľsku (27,7 %), Slovinsku (12,3 %) a Maďarsku (10,5 %).

Luxemburg 20. mája (TASR) - Po dvoch mesiacoch rastu stavebná produkcia v eurozóne v marci stagnovala. Poukázali na to tento týždeň zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Ako uviedol Eurostat, stavebná produkcia v eurozóne zaznamenala v marci oproti februáru nulový rast po tom, ako vo februári vzrástla o 1,1 %. Za február boli údaje revidované smerom nadol, keď predbežné údaje poukazovali na medzimesačný rast o 1,9 %, informoval server RTTNews.

V medziročnom porovnaní sa produkcia v stavebníctve eurozóny zvýšila o 3,3 %. Aj v tomto prípade boli údaje oproti vývoju vo februári omnoho slabšie, keď v druhom mesiaci roka vzrástla stavebná produkcia medziročne o 8,9 %. Opäť boli údaje za február revidované smerom nadol, keďže predbežné údaje uvádzali rast na úrovni 9,4 %.

V širšej Európskej únii pokračovala stavebná produkcia v marci oproti februáru v raste, aj keď tempo rastu bolo minimálne. Ako uviedol Eurostat, v marci sa produkcia v stavebníctve EÚ zvýšila o 0,2 % po februárovom raste o 0,8 %. V medziročnom porovnaní stavebná produkcia v Európskej únii vzrástla o 4,1 %.

Z jednotlivých členských štátov EÚ, za ktoré boli údaje k dispozícii, sa stavebná produkcia medzimesačne najviac zvýšila v Poľsku (5,1 %), vo Švédsku (2,4 %) a Nemecku (1,1 %). Najviac klesla v Slovinsku (-7,8 %), Maďarsku (-5,7 %) a Česku, kde pokles dosiahol 3,6 %. Na Slovensku zaznamenala pokles o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní vzrástla produkcia v stavebníctve najviac v Poľsku (27,7 %), Slovinsku (12,3 %) a Maďarsku (10,5 %). Pokles zaznamenali štyri krajiny, a to Španielsko, Belgicko, Nemecko a Rakúsko. Na Slovensku sa stavebná produkcia medziročne zvýšila o 2 %.