Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne v závere minulého roka klesla o 4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za celý rok 2020 zaznamenala stavebná produkcia v štátoch eurozóny pokles o 5,7 %. V Európskej únii pokles predstavoval 5 %.

Luxemburg 17. februára (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne v decembri klesla, prvýkrát za tri mesiace. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Produkcia v stavebnom sektore eurozóny klesla v decembri medzimesačne o 3,7 % po 2,3-percentnom raste v novembri. V celej Európskej únii stavebná produkcia v decembri klesla o 3,3 %. V novembri zaznamenala rast na úrovni 1,8 %.

V medziročnom porovnaní produkcia v stavebníctve eurozóny klesla v decembri o 2,3 %. Tempo poklesu sa tak výrazne zrýchlilo, keď v novembri klesla o 0,6 %. V celej EÚ klesla stavebná produkcia medziročne o 2,1 %.

Za celý rok 2020 zaznamenala stavebná produkcia v štátoch eurozóny pokles o 5,7 %. V Európskej únii pokles predstavoval 5 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najviac klesla stavebná produkcia medzimesačne v Slovinsku, kde pokles dosiahol 13,1 %. Výrazne sa znížila aj vo Francúzsku (-8,6 %) a v Nemecku (-3,2 %). Rast zaznamenali Slovensko (9,1 %), Rumunsko (2,2 %), Poľsko (1,9 %) a Španielsko, kde sa stavebná produkcia zvýšila o 1,8 %.

V medziročnom porovnaní klesla stavebná produkcia najvýraznejšie v Belgicku (-13 %), Česku (-12,4 %) a vo Francúzsku (-9,7 %). Rast zaznamenali Rumunsko (11,5 %), ďalej Nemecko (2,2 %) a Holandsko, kde produkcia v stavebníctve vzrástla o 0,7 %.