Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v Írsku sa v 1. kvartáli prepadla o vyše 27 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Branislav Caban

Najvýraznejšie výsledky za 1. štvrťrok ovplyvnila oblasť bytovej výstavby, kde produkcia klesla o viac než 60 %.

Dublin 3. júna (TASR) - Po dvoch kvartáloch miernejšieho poklesu po sebe sa stavebná produkcia v Írsku v 1. kvartáli opäť prepadla, pričom pokles predstavoval vyše 27 %. Najvýraznejšie výsledky za 1. štvrťrok ovplyvnila oblasť bytovej výstavby, kde produkcia klesla o viac než 60 %.

Podľa údajov štatistického úradu klesla stavebná produkcia v Írsku v prvých troch mesiacoch roka medziročne o 27,3 %. V poslednom štvrťroku minulého roka pokles dosiahol 6 % a v 3. štvrťroku 8 %.

Vývoj v 1. kvartáli sa tak priblížil k prepadu v 2. kvartáli minulého roka, keď sektor výrazne ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Za daný kvartál klesla produkcia v írskom stavebníctve medziročne o 32,5 %.

Vývoj na začiatku tohto roka najviac ovplyvnila situácia v bytovej výstavbe. Produkcia v tejto oblasti klesla o 60,9 %. Výrazne sa znížila produkcia aj v oblasti komerčných a inžinierskych stavieb. V prvom prípade pokles dosiahol 19,5 % a v druhom 33,6 %.

Výrazný pokles stavebnej produkcie zaznamenalo Írsko aj v medzikvartálnom porovnaní. Zatiaľ čo vo 4. kvartáli sa produkcia o 5,2 % zvýšila, v 1. štvrťroku tohto roka zaznamenala pokles o 21 %.