Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v júli medziročne a aj oproti roku 2019 zaostávala

Ilustračné foto Foto: TASR

Štatistici spresnili, že stavebné práce v júli klesli vo všetkých zložkách, najmä však pri novej výstavbe, výstavbe diaľnic a ďalších inžinierskych stavbách.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Stavebná produkcia Slovenska bola v júli tohto roka medziročne nižšia o 3,9 %. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Zaostávala aj za úrovňou spred pandémie nového koronavírusu (júl 2019), a to o takmer 17 %.

Štatistici spresnili, že stavebné práce v júli klesli vo všetkých zložkách, najmä však pri novej výstavbe, výstavbe diaľnic a ďalších inžinierskych stavbách.

"Produkcia realizovaná stavebnými firmami dosiahla v júli celkový objem 464,4 milióna eur, oproti júlu minulého roka klesla o 3,9 %," vyčíslil úrad. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov bola stavebná produkcia nižšia o 1,1 %.

"Stavebné práce v tuzemsku po miernom raste v predchádzajúcom mesiaci znova medziročne klesli. Medziročný pokles o 7,4 % bol ovplyvnený nižším objemom prác na obidvoch zložkách tuzemskej produkcie," spresnili štatistici s tým, že na dominantnej novej výstavbe (vrátane modernizácií a rekonštrukcií) bol pokles o 9,9 % a na opravách a údržbe o 3,6 %. Oproti júlu 2019 bol pokles celkových stavebných prác na domácom trhu výrazný, o takmer 20 %. Na tejto úrovni sa pohyboval aj pokles prác na novej výstavbe (vrátane modernizácií a rekonštrukcií) aj na opravách a údržbe.

Stavebné práce sa znížili aj z pohľadu členenia podľa výrobného zamerania, práce na budovách klesli medziročne o 4,2 % a na inžinierskych stavbách, ktoré okrem iného zahŕňajú aj výstavbu diaľnic, o 14,2 %. Obidve zložky zároveň zaostávali aj za úrovňou spred dvoch rokov, nová výstavba o takmer 13 %, výraznejší bol pokles prác na inžinierskych stavbách, zaostávali takmer o tretinu.

"Rast zaznamenali len podielovo menej významné stavebné práce realizované v zahraničí, oproti júlu minulého roka sa ich objem zvýšil o polovicu (o 51,2 %)," podotkli štatistici. Z objemu celkovej stavebnej produkcie však tvorili len 9,5 %. Zvýšili sa aj v porovnaní s júlom spred dvoch rokov, a to o viac než 20 %.

V súhrne za sedem mesiacov roku 2021 stavebné práce dosiahli celkový objem zhruba 2,7 miliardy eur, v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška boli nižšie o 4,2 %. Súčasne ich objem bol o 12,3 % menší ako v rovnakom období 2019. "Domáca produkcia sa medziročne znížila o 6,7 %, v rámci nej sa vykonal nižší objem prác na novej výstavbe o 10,4 %. Práce na opravách a údržbe medziročne vzrástli, aj keď len mierne, o 0,7 %. Stavebné aktivity v zahraničí sa medziročne zvýšili o 28,3 %," vymenoval úrad.