Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v Maďarsku vzrástla v závere roka o vyše štvrtinu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Produkcia v oblasti bytovej výstavby sa zvýšila o 32,7 % a v oblasti inžinierskych stavieb o 24,8 %.

Budapešť 15. februára (TASR) - Stavebná produkcia v Maďarsku zaznamenala v poslednom mesiaci minulého roka medziročný rast ôsmy mesiac po sebe, pričom po novembrovom raste o takmer 13 % vyskočila o viac než štvrtinu. Výrazný rast vykázala ako oblasť výstavby bytov, tak aj oblasť inžinierskych stavieb.

Ako v utorok informoval maďarský štatistický úrad, na ktorý sa odvolal server tradingeconomics, produkcia v maďarskom stavebníctve vzrástla v decembri oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka o 29 %, čo je najvyššie tempo stavebnej produkcie za celý minulý rok. Na porovnanie, v novembri medziročný rast dosiahol 12,9 %.

Produkcia v oblasti bytovej výstavby sa zvýšila o 32,7 % a v oblasti inžinierskych stavieb o 24,8 %. V jednom aj druhom prípade to znamená výrazné zrýchlenie rastu, keď v novembri rast predstavoval 11,6 %, respektíve 16 %.

Na medzimesačnej báze sa stavebná produkcia v Maďarsku zvýšila v decembri o 7,2 % po 5,6-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Za celý rok 2021 produkcia v maďarskom stavebníctve vzrástla o 9,1 %.