Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v máji medziročne vzrástla o 4,4 %

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výrazne sa zvýšili stavebné práce realizované v zahraničí, druhý mesiac po sebe bol medziročný nárast nad 60 %, v máji dosiahol 62,6 %.

Bratislava 9. júla (TASR) - Produkcia v stavebníctve sa v máji medziročne zvýšila o 4,4 %, za obdobím pred pandémiou nového koronavírusu však zaostávala o viac ako osem percent. V piatok o tom informoval Štatistický úrad SR. V medzimesačnom porovnaní oproti aprílu bola po zohľadnení sezónnych vplyvov stavebná produkcia nižšia o 1,7 %.

Stavebné podniky dosiahli v máji produkciu v celkovom objeme 433,2 milióna eur. V porovnaní s májom minulého roka sa tak stavebná produkcia zvýšila o 4,4 %. Stavebné práce však naďalej zaostávali za úrovňou spred dvoch rokov, keď pokles oproti máju 2019 presiahol osem percent.

Medziročne sa zvýšili práce na opravách a údržbe aj práce na budovách. Za vlaňajškom zaostávali nová výstavba a práce na inžinierskych stavbách. Objem stavebných aktivít vyšší ako pred pandémiou dosiahli len podielovo menej významné práce realizované v zahraničí, kde bol už druhý mesiac po sebe nárast takmer dvojtretinový.

Stavebné práce v tuzemsku v máji ostali približne na úrovni minulého roka, pri miernom medziročnom poklese o 0,3 % dosiahli celkový objem 381,9 milióna eur. V poklese boli práce realizované na novej výstavbe vrátane modernizácií a rekonštrukcií o 5,9 %, naopak, aktivity v oblasti opráv a údržby zaznamenali výrazný medziročný nárast. Na celkovej produkcii tvoria síce nižší podiel, avšak s nárastom o 19,5 % výrazne prispeli k spomaleniu celkového poklesu.

V štruktúre podľa výrobného zamerania boli v medziročnom poklese práce na inžinierskych stavbách, ktoré okrem iného zahŕňajú aj výstavbu diaľnic, a to o výrazných 10,5 %. Naopak, tretí mesiac po sebe rástli práce na výstavbe budov, ktoré sa v máji zvýšili o 5,2 %. Obidve zložky však naďalej zaostávajú za úrovňou spred dvoch rokov.

Výrazne sa zvýšili stavebné práce realizované v zahraničí, druhý mesiac po sebe bol medziročný nárast nad 60 %, v máji dosiahol 62,6 %. Zároveň druhý mesiac po sebe presiahli aj úroveň spred dvoch rokov. Na celkovej produkcii stavebníctva sa však podieľali len necelými 12 %.

Od začiatku tohto roka do konca mája dosiahli stavebné práce celkový objem 1,741 miliardy eur, čo je oproti rovnakému obdobiu roka 2020 pokles o 4,1 %. V rámci domácej produkcie klesli práce na podielovo významnejšej novej výstavbe vrátane modernizácií a rekonštrukcií o 10,1 %, práce na opravách a údržbe sa od začiatku roka medziročne zvýšili o 1,5 %.