Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v novembri 2022 klesla medziročne o 3,2 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 11. januára (TASR) - Stavebná produkcia v novembri 2022 klesla medziročne o 3,2 % a dosiahla hodnotu takmer 680 miliónov eur. Medzimesačne, po zohľadnení sezónnych vplyvov, bola stavebná produkcia nižšia o 2 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Produkcia realizovaná firmami v tuzemsku (jej podiel na celkovej produkcii tvoril takmer 92 %) klesla v porovnaní s novembrom 2021 o 0,2 %. Dve podielovo najvýznamnejšie položky boli medziročne v pluse, nová výstavba bola vyššia o 2,2 %, opravy a údržba o 1,3 %.

Napriek tomu nedokázali potiahnuť domácu produkciu nahor a jej pokles ovplyvnil výrazný prepad významovo najmenšej položky stavebnej produkcie, ostatných prác takmer o polovicu (do ostatných prác patria práce pre geologický prieskum, odpratávanie zeminy či demolácie na miestach, kde sa nadväzne nebude stavať).

Z hľadiska výrobného zamerania medziročne klesli práce na budovách o 5,1 %, ich podiel na domácej produkcii predstavoval takmer 63 %. Práce na inžinierskych stavbách, kam patrí aj výstavba diaľnic sa medziročne zvýšili o 9,2 %.

Celkový výsledok odvetvia ovplyvnili najmä práce v zahraničí, ktoré v novembri zaznamenali najvýraznejší pokles v roku 2022, takmer o 27 %.

V súhrne za jedenásť mesiacov roka 2022 dosiahla stavebná produkcia objem takmer 5,7 miliardy eur a v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2021 klesla o 0,4 %. Domáca nová výstavba medziročne stúpla o 0,6 %, opravy a údržba ostali na úrovni minulého roka.