Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v septembri medziročne vzrástla o 2,7 %

Ilustračná fotka. Foto: TASR – Milan Kapusta

V bežných cenách išlo o najvyšší mesačný objem za posledných päť rokov.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Objem stavebných prác v septembri 2022 dosiahol takmer 630 miliónov eur. Stavebná produkcia medziročne vzrástla o 2,7 % a bola tretí mesiac po sebe v kladných číslach. V bežných cenách išlo o najvyšší mesačný objem za posledných päť rokov. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov bola stavebná produkcia oproti predchádzajúcemu mesiacu nižšia o 1 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Rozhodujúcou zložkou s 88-percentným podielom na výkonoch stavebníctva bola tuzemská produkcia, ktorá medziročne mierne vzrástla. Plusový výsledok podporilo najmä medziročné zvýšenie prác v rozhodujúcej novej výstavbe o 3,7 %. Opravy a údržba medziročne poklesli o 4,4 %, dosahujú však len menší - štvrtinový podiel na domácej produkcii.

Z hľadiska členenia podľa výrobného zamerania medziročne narástli aj práce realizované pri výstavbe budov (o 2,2 %) a nepatrne aj práce na inžinierskych stavbách, kam patrí aj výstavba diaľnic. K celkovému pozitívnemu výsledku odvetvia s približne 12-percentným medziročným nárastom prispeli aj práce v zahraničí.

V súhrne za trištvrte roka 2022 dosiahla stavebná produkcia objem takmer 4,4 miliardy eur, čo bolo v stálych cenách (po zohľadnení inflácie) o málo viac ako v rovnakom období roka 2021. Výsledok je dôsledkom medziročne lepších výkonov novej domácej výstavby a prác v zahraničí.