Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Stavebné výdavky v USA vzrástli, rast však zaostal za očakávaniami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vývoj v stavebnom sektore zaostal aj za očakávaniami ekonómov.

Washington 4. apríla (TASR) - Po prudkom raste na začiatku roka rástli výdavky v americkom stavebnom sektore aj vo februári, tempo rastu sa však prudko spomalilo a výrazne zaostalo aj za očakávaniami trhov. Poukázali na to údaje amerického ministerstva obchodu.

Ako uviedol server RTTNews, stavebné výdavky v USA vzrástli vo februári o 0,5 % na ročnú mieru 1,704 bilióna USD (1,54 bilióna eur). V prvom mesiaci roka dosiahol rast 1,6 %.

Vývoj v stavebnom sektore zaostal aj za očakávaniami ekonómov. Tí počítali so spomalením rastu výdavkov, očakávali však, že rast dosiahne v priemere 1 %.

Za slabšími než očakávanými výdavkami boli podľa údajov ministerstva obchodu výdavky vo verejnom sektore. Tie klesli vo februári o 0,4 %, pričom pokles zaznamenali výdavky na výstavbu diaľnic aj v oblasti školstva.

K celkovému rastu výdavkov v americkom stavebníctve tak prispel iba súkromný sektor. Výdavky v tomto sektore sa zvýšili o 0,8 %, pod čo sa podpísali najmä výdavky na rezidenčné projekty. Tie vzrástli o 1,1 %.

(1 EUR = 1,1052 USD)