Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aktivita v stavebnom sektore eurozóny sa aj vo februári znížila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Indikátor optimizmu, pokiaľ ide o vyhliadky na najbližších 12 mesiacov, bol vo februári pozitívny, už druhý mesiac po sebe.

Brusel 4. marca (TASR) - Aktivita v stavebnom sektore eurozóny sa aj vo februári znížila, už 12 mesiac po sebe, aj keď miernejším tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené obmedzenia. Ukázal to najnovší prieskum spoločnosti IHS Markit.

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že index nákupných manažérov PMI zo stavebného sektora euroregiónu sa vo februári 2021 zvýšil na 45 bodov zo 44,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Hodnota indexu však zostala pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Februárový výsledok tiež ukázal, že stavebná aktivita v eurozóne sa už celý rok znižuje, keďže pandémia má negatívny vplyv na projekty aj nové objednávky.

Aj v oboch najväčších ekonomikách eurozóny - v Nemecku a Francúzsku pokračuje pokles v stavebníctve, keďže príslušný PMI je stále menší ako 50 bodov. Len v Taliansku toto odvetvie ožilo a jeho PMI sa vo februári zvýšil na 54,8 zo 48,7 bodu v januári. To je najväčšia hodnota indexu od októbra 2018.

V rámci eurozóny však zaznamenali všetky odvetvia stavebníctva rozsiahly pokles aktivity, pričom najprudšie sa znížila činnosť v sektore inžinierskych stavieb, po ktorom nasledovala komerčná výstavba.

Zároveň však indikátor optimizmu, pokiaľ ide o vyhliadky na najbližších 12 mesiacov, bol vo februári pozitívny, už druhý mesiac po sebe.